Európa egyik legnépszerűbb úti célján hamarosan csakis hotelekben lehet majd megszállni

Barcelona Airbnb nélküli város akar lenni – 2029-ig fokozatosan ki akarják iktatni az apartmanok rövid távú bérbeadását.

Fotó: Shutterstock


Barcelona 2029-ig meg akarja szüntetni a turistáknak kiadott apartmanok bérbeadását, hogy a lakosok számára könnyebbé tegye a lakáskiadást - jelentette be az évente turisták millióit fogadó katalán főváros polgármestere.

"A katalán parlament felhatalmaz bennünket arra, hogy leállítsuk a turistalakások engedélyeinek megújítását, ami"lehetővé teszi, hogy 10 ezer lakást tegyünk ki az ingatlanok bérleti és értékesítési piacára" - mondta Jaume Collboni, Barcelona polgármestere egy sajtótájékoztatón. Az önkormányzat szerint a novemberben öt évre megújított turistalakás-engedélyek 2028 novemberében járnak le. Ez azt jelenti, hogy "2029-től", hacsak nem törlik el az ötletet, "a ma létező turistalakások eltűnnek Barcelona városából" - mondta a polgármester.

Fotó: Shutterstock

Az intézkedés végrehajtásához Barcelona egy, a katalán regionális parlament által tavaly elfogadott rendeletet kíván alkalmazni, amely szabályozza az idegenforgalmi engedéllyel rendelkező lakások számát azokban a városokban, ahol a legnagyobb az ingatlanpiaci nyomás. "A város nem engedheti meg, hogy ilyen nagy számú lakást turisztikai tevékenységre használjanak egy olyan környezetben, ahol nyilvánvaló a lakáshoz jutás nehézsége és a túlturizmus negatív hatásai" - érvelt a városi tanács egy közleményben. Collboni szerint, aki a lakáshiányt tartja Barcelona fő problémájának, a bérleti díjak az elmúlt tíz évben 68 százalékkal emelkedtek a katalán fővárosban, ahol jelenleg 10100 lakásnak van turistaapartman engedélye.

Fotó: Shutterstock

Barcelona az elmúlt években, a korábbi polgármester, Ada Colau vezetése alatt, aki korábban a lakhatási jogokért küzdött, felfüggesztette az új engedélyek kiadását, hogy szabályozza a város turisztikai terjeszkedését, amely a külföldi turisták egyik kedvenc célpontja Spanyolországban. Ez azonban nem akadályozta meg, hogy a túlturizmus hatásai az ingatlanpiacon is érezhetővé váljanak, különösen a COVID-19 járvány végét követően. Ez ellen tiltakozva több helyi egyesület július 6-ra tüntetésre hívott össze a városban, melynek jelszava: "Elég volt! Fékezzük meg a turizmust!". Ez a megmozdulás követi a hasonló tüntetéseket, amelyeket az elmúlt hónapokban már más spanyol turisztikai központokban is szerveztek, például a Kanári-szigeteken és Palma de Mallorcán.

AMI MÉG ÉRDEKELHET