Erre számíthatsz 2024-ben a szállodai tartózkodások során

A szállodaipar igyekszik többet befektetni az új szolgáltatásokba és lehetőségekbe.

Foto: Shutterstock

A világjárvány idején elszenvedett visszaesés után emelkedő tendenciát mutatnak a szállodák és a turistaszállások bevételei. A Booking.com foglalási weboldal éves jelentéséből kiderül, hogy az európai szállodások sikeresnek tartják a 2023-as nyarat, és arra számítanak, hogy a következő 6 hónapban is pozitívan alakul a gazdasági helyzetük. A jelentés olyan témákat felszínre hozott, mint a fenntarthatóság, a helyi gionális forrásból származó élelmiszerek és a mesterséges intelligencia használata.

.

Befektetés a fenntarthatóságba

Az hálókocsi vonatok fellendülésétől kezdve a környezet védelmét célzó idegenforgalmi adókig az idegenforgalmi ágazat a környezetbarátabbá válást szorgalmazza.

A Booking.com felmérése szerint a fenntarthatóság az osztrák és németországi szállodák számára is prioritást élvez.

Az osztrák szállodák alig több mint 75%-a, a német szállodák 63%-a fejezte ki érdeklődését a fenntartható termékek és szolgáltatások iránt. A többi ország azonban nem osztotta az érdeklődést, így az uniós átlag kevesebb mint 50%. Általánosságban elmondható, hogy az európai szállodák inkább az energiahatékonyságba és a hulladékcsökkentésbe való beruházásban érdekeltek, különösen az idén emelkedő energiaköltségek miatt.

Több vegetáriánus lehetőség

Foto: Shutterstock

2024-re előre tekintve a szállodák arra összpontosítanak, hogy gasztronómiai kínálatukat a fogyasztói trendekhez igazítsák. A jelentés szerint a szállodatulajdonosok azt tapasztalták, hogy egyre több vendég igényli a fenntartható és helyi forrásból származó ételeket. A megkérdezett szállodák közel kétharmada fontosnak tartotta a vegetáriánus és vegán opciókat, 54%-uk pedig mindkét lehetőséget kínálja szálláshelyén.

Fiatalabb utazók

A Z generációs utazóknak jövőre érdemes lehet Görögországban, Franciaországban és Ausztriában megszállniuk, ahol a szállodák tudatosan a fiatalabb vendégek vonzására törekszenek. A skandináv országokban, Olaszországban és Spanyolországban kisebb volt az érdeklődés. Németországban a legnagyobb hangsúlyt a belföldi utazók vonzására helyezték. Az egész kontinenst figyelembe véve a tendencia az, hogy a szállodák több családot szeretnének fogadni: az uniós átlag 56% ebből a szempontból.

AI - csak kis mértékben

Fotó: Shutterstock

A mesterséges intelligencia idén forró téma volt az utazásban, az utazók kipróbálták a ChatGPT-t, hogy megtervezzék utazásaikat és összehasonlítsák a repülőjegyek árait.

A szállodaipar számára azonban a mesterséges intelligencia körüli felhajtás egyre inkább alábbhagy.

A mesterséges intelligenciát használó szállodák száma tavaly óta csak kis mértékben nőtt, és 10-ből 7 szállodatulajdonos azt mondja, hogy nem tervezi a jövőben használni. Azok közül, akik érdeklődést mutattak a mesterséges intelligencia alkalmazása iránt, a chatbotok és a dinamikus árképzés a legnépszerűbb eszközök, amelyeket be akarnak vezetni.

Több helyi élmény

A felmérés szerint a következő hat hónapban megnő az érdeklődés a több helyi vonatkozású élményszolgáltatás biztosítása iránt - az ausztriai, északi, olasz, portugál, görög és francia szállodások több mint 60%-a jelölte meg ezt prioritásként.

AMI MÉG ÉRDEKELHET