Nézz be az ötcsillagos szállodába, ami egy „elátkozott” pályaudvar romjaiból nőtt ki!

A Pireneusok hófödte csúcsainak ölében egymagában áll egy impozáns, gyönyörű épület. Az egykor elhagyatott Canfranc vasútállomás most luxusszállodaként született újjá.

Fotó: Barceló

A francia-spanyol határon, több mint 1000 méteres magasságban lévő falu, Canfranc múltja egyszerre szól a becsvágyról és kudarcról, hozzá nem értésről és balszerencséről. A jövő azonban reménykeltő, hiszen az egykori monumentális pályaudvart a Barceló Csoport ötcsillagos hotellé alakította át, amely már várja a vendégeket. Kukkants be te is!

Fotó: Flickr

Canfranc az átépítés előtt

Bár a Canfranc Royal Hideaway Hotel csak most nyílt meg, története csakis több mint másfél százados távlatban értelmezhető. Spanyolország be akarta bizonyítani, hogy képes felnőni a nagy európai vasútépítések szintjére, ám az 1853-ban tervezett Canfranc pályaudvart számos ok miatt csupán 1928-ban sikerült befejezni. Így aztán a Spanyolországot és Franciaországot összekötő vasútvonal átadásakor az állomást technikailag már rég meghaladta az idő.

Ez azonban csak egyike volt a problémáknak, amelyek egymás után érték az építményt.

Egy évvel később, 1929-ben beütött a nagy pénzügyi világválság, 1931-ben egy tűzvész nyomán súlyos károk érték az épületet, majd 1936-ban kirobbant a spanyol polgárháború, és ahogy véget ért, rögtön követte a második világháború. Amikor pedig annak is vége lett, a Franco-diktatúra Spanyolországát nemzetközi szinten elszigetelték, így a francia határon átívelő vasúti forgalom csak az 1950-es években indult újra.

Fotó: Barceló

Emellett a francia oldalon a sínek nyomtávolsága eltért a spanyol vasútétól, így aztán az utasokat és a csomagokat át kellett szállítani egyik vonatról a másikra, ami tovább növelte az amúgy sem rövid utazási időt. Nem csoda, hogy az „elátkozott” vasútvonal sosem vált nyereségessé... Így amikor 1970-ben használhatatlanná vált egy híd, ez ürügyet nyújtott arra, hogy bezárják a határt átszelő vonalat, és magára hagyják az állomás impozáns épületét. A palotaszerű pályaudvart a 200 méter hosszú peronnal együtt átadták az enyészetnek.

Canfranc amúgy romként is vonzotta a látogatókat.

A Fernando Ramirez de Dampierre spanyol építész által tervezett állomásra özönlöttek a fotósok, hogy megörökítsék az európai vasúttörténelem egy elfeledett darabját.

Fotó: Barceló

A remény akkor csillant fel újra, amikor kiderült, hogy az aragóniai regionális kormányzat és a Barceló szállodalánc hotellé tervezi átalakítani a pályaudvart. A tervek azóta valóra váltak, de az épületet úgy kellett átalakítani, hogy megfeleljen egy modern szálloda követelményeinek, anélkül, hogy elveszítené történelmi jellegét. „A felújítási projekt során fontos volt, hogy az épület egy jottányit se veszítsen a személyiségéből és hatalmas örökségéből – mondta María Bellosta, a Canfranc szállodaigazgatója a CNN Travelnek. – Hatalmas kihívás volt minden részletre különös figyelmet fordítani.”

Fotó: Barceló

A megújult belső térben az anyagválasztás és a dekoráció mellett a személyzet egyenruhája is az 1920-as éveket kívánja megidézni.

A színek és árnyalatok inspirációs forrás a szállodát körülvevő természetes, hegyvidéki táj volt.

Ami egykor az állomás előtere volt, ma a hotel recepciójaként működik. A Canfranc Royal Hideaway Hotelben 104 szoba, köztük négy lakosztály található, valamint wellnessrészleg és három étterem is.

Fotó: Barceló

A sztori a szálloda megnyitásával sem ért véget, még időbe telik ugyanis, mire helyreáll a vasúti összeköttetés a franciaországi Pau városával. Franciaország és Spanyolország 2020-ban megállapodott a két országot összekötő, 7,8 kilométeres Somport-alagút újbóli megnyitásáról, és abban bíznak, hogy az EU támogatásával a vasútvonal és a Canfranc pályaudvar 2026-ra teljes mértékben működőképes lesz.

Az új állomást a régi mögött húzzák fel, és a szálloda előterén keresztül lehet majd megközelíteni.

Galéria

Fotó: Flickr

Fotó: Barceló


Fotó: Barceló


Fotó: Barceló


Fotó: Barceló


Fotó: Barceló


Fotó: Barceló


Fotó: Barceló


Fotó: Barceló


Fotó: Barceló


Fotó: Barceló


AMI MÉG ÉRDEKELHET