Életveszélyes is lehet a szelfizés

Több, a turisták számára népszerű helyen már korlátozzák a fotózási lehetőségeket.

Fotó: Shutterstock

Egyre veszélyesebb tevékenységnek számít a szelfizés: egy 2022-es kutatás szerint több halálesethez vezet, mint a például cápatámadások. Bár a nyaralás látványos fotói biztosan sok lájkot és követőt hoznak, nem biztos, hogy érdemes életünk kockáztatásával is elkészíteni őket.


A Journal of Travel Medicine felmérése szerint 2010 óta 379 halálos kimenetelű balesetnek volt köze a szelfizéshez, ebből 140 esetben a turisták életük utolsó fotóját készítették egy-egy látványosság közelében. Ugyanebben az időszakban a cápák csupán 90 ember halálát okozták.

Fotó: Shutterstock

A kutatás sok olyan esetet ismertet, amikor a turisták extrém veszélyeknek tették ki magukat egy jó szelfiért, és ezért az életükkel fizettek: sziklákra másztak, közlekedési balesetet szenvedtek vagy vadállat okozta a tragédiát. A szelfikhez köthető halálos balesetek 37,2 százalékának van köze a turistákhoz – ezek felénél zuhanás okozta a halált, 28,4 százalék volt közlekedési baleset, 15,3 százalék pedig vízbe fulladt. A legtöbb baleset Indiában (26,4 %), az Egyesült Államokban (10,3 %) és Oroszországban (8,7 %) történt, az áldozatok átlagéletkora 24,4 év volt. A nők legtöbb esetben zuhanás vagy vadállatokkal való fotózkodás miatt veszítették életüket, a férfiak pedig javarészt közlekedési balesetben haltak meg.

Fotó: Shutterstock

  • Az egyik legfrisebb példa a turisták felelőtlen viselkedésére, hogy a múlt hónapban azért borult fel egy velencei gondola, mert utasai nem voltak hajlandóak felhagyni a szelfizéssel és leülni, pedig az egy alacsony híd alatt manőverező gondolás közvetlenül előtte kérte meg őket, hogy ne mozogjanak.
  • Decemberben egy 24 éves nő 60 métert zuhant az indiai Prabalgad erődből, miközben szelfizni próbált.
  • A tavaly nyári Tour de France alatt pedig egy rajongó 20 maximális sebességgel tekerő kerékpáros bukását okozta, mivel verseny közben próbált szelfizni a mezőnnyel.

Az ilyen incidensek miatt sok településen merült már fel jogosan a kérdés, hogy bizonyos helyeken érdemes lenne teljesen megtiltani a szelfizést. A fotózkodás iránti vágy ugyanis gyakran rizikós viselkedést szül, sokan képesek egy-egy jó fotó kedvéért teljesen figyelmen kívül hagyni a figyelmeztető jelzéseket és kimondottan veszélyes helyekre menni.

AHOL MÁR KORLÁTOZZÁK A SZELFIZÉST

Fotó: Shutterstock

  • Portofino (Olaszország): a város egyes részein megtiltották a szelfik készítését, mivel a fotózkodók a város több pontján is „anarchikus káoszt” teremtettek.
  • Pamplona (Spanyolország): a minden évben megrendezett hagyományos bikafuttatás során szigorúan tilos szelfizni.
  • Japán: a JR West vasúttársaság kitiltotta a szelfibotokat a pályaudvarokról, hogy elkerüljék a felsővezetékek okozta áramütéses baleseteket.
  • Mumbai (India): több helyen is szelfimentes zónákat hoztak létre, így strandokon, fesztiválhelyszínen és egyes turistalátványosságok körül is tilos a szelfizés.
  • New York állam (Egyesült Államok): külön törvényben tiltották a vadmacskákkal történő fotózkodást, kivéve, ha az állat és az ember között valamilyen védőszerkezet (például kerítés) is van.
  • Tahoe-tó (Egyesült Államok): a Kalifornia és Nevada határán fekvő népszerű kirándulóhely környékén figyelmeztetik a látogatókat, hogy ne fotózkodjanak a medvékkel, mert az rendkívül veszélyes lehet.
AMI MÉG ÉRDEKELHET