A szigetcsoport, ahol négy kilométerre sincs a tegnap a holnaptól

Mert a dátumválasztó egyben az országhatár is.

Fotó: Wikimedia

Az Ázsia és Észak-Amerika északi részeit elválasztó Bering-szoros közepén fekvő Diomede-szigetek a Föld egyik legkülönlegesebb helye: egyrészt, mert szigetei két különböző országhoz tartoznak, másrészt mert egyikről a másikra átkelve egyben az időben is utazunk.

Illusztráció: Shutterstock

A szigetcsoportot mindössze két sziget, Kis-Diomede és Nagy-Diomede alkotja, amelyek azonban két különböző állam részei: előbbi az Egyesült Államok felségterülete, utóbbi pedig Oroszország legkeletibb pontja. A csalóka Mercator-vetületű térképekkel ellentétben, a földgömbön nézve már jól látszik, hogy a két ország legszéle igencsak közel van egymáshoz: a Diomede-szigetek közötti távolság ugyanis alig 3,8 kilométeres, simán át lehet látni egyik államból a másikba. Télen pedig, amikor befagy a Bering-szoros, egyszerűen át is lehet sétálni.

Fotó: Getty Images

A Diomede-szigetek

Annál nagyobb viszont az időkülönbség a két sziget között, mivel a nemzetközi dátumválasztó pontosan közöttük húzódik. Így aztán az alig négy kilométeres úttal egy egész napot ugorhatunk előre vagy vissza az időben: a 21 órás eltérés miatt az amerikai oldalon mindig “tegnap”, az orosz részen pedig mindig “holnap” van. Ezért is becézik a két földdarabot a Tegnap, illetve a Holnap szigetének.

De kik is lakják a Diomede-szigeteket?

Fotó: Profimedia

Kis-Diomede

A 17. századig csak az inuit őslakosok éltek itt, akik a nyári hónapokban csónakon, télen pedig a jégen sétálva közlekedtek a két sziget között. A szigetcsoportot első európaiként Szemjon Gyezsnyov orosz felfedező érte el 1648-ban, elnevezését viszont a dán (de szintén orosz szolgálatban álló) Vitus Beringnek köszönheti, akinek expedíciója Szent Dioméd napján, augusztus 16-án érkezett ide 1728-ban.

Kis-Diomede 1867-ben lett amerikai birtok, amikor az Egyesült Államok 7,2 millió dollárért megvásárolta Alaszkát a cári birodalomtól, és a vételi szerződésben a két sziget között húzták meg az új határt.

Fotó: Getty Images

Lynne Cox

A második világháború alatt a Nagy-Diomede-re szovjet katonai bázist telepítettek, ennek emlékét őrzi a ma is látható határőrállomás. A hidegháború kezdetén, 1948-ban viszont a Szovjetunió minden őslakost kitelepített az ellenfélhez túlságosan közel fekvő, ezért szigorúan őrzött való határszakaszról, amely – az európai Vasfüggöny után – a Jégfüggöny nevet kapta. Az enyhülés idején viszont Lynne Cox amerikai nyíltvízi úszó 1987 augusztus 7-én átúszott egyik szigetről a másikra, amiért mindkét nagyhatalom vezetője, Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov is gratulált neki.

​A SZIGETEK JELENE

Miközben az orosz oldal továbbra is lakatlan, az amerikai Kis-Diomede-nek a 2021-es népszámlálás szerint 82 lakosa van, nagyrészt az őslakosok leszármazottai. Egyetlen, Diomede nevű faluban élnek, főként halászatból, rozmár- és fókavadászból. Mivel a sziget méretei és a zord időjárás nem teszi lehetővé egy repülőtér megépítését, a postai küldeményeket helikopter, minden mást pedig hajók szállítanak a szigetre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET