5 hely a nagyvilágból, ahol felejthetetlen a szilveszteri parti

Tölthetjük nyári melegben, de igazi fagyos környezetben is, utcabállal, tűzijátékkal és persze az elmaradhatatlan pezsgővel. Ha felejthetetlen újévre vágyunk, irány egy másik ország!

Fotó: Shutterstock

A szilveszteri ünneplésre való készülődést nem lehet elég korán elkezdeni, mindegy, hogy mi tervezünk nagyszabású házibulit, meghívásunk van valahova, vagy épp összekötjük az óév búcsúztatását egy utazással. Az utóbbihoz hozunk most egy kis inspirációt, hiszen a világ számos olyan pontja van, ahol a szilveszteri bulinak bizony megadják a módját.

Az egyik első: Új-Zéland

Új-Zéland északi szigetének keleti partvidékére 13 órával előbb érkezik meg az újév, mint például az Egyesült Királyságba, de a buli már december 29-én elkezdődik az országban, ekkor indul ugyanis az ország egyik legnagyobb újévi fesztiválja, a Rhythm and Vines a Waiohika Estate Vineyardon, Gisborne városában.

Új-Zélandon ráadásul ebben az időszakban nyár van, így az ottani szilveszter garantáltan fagyoskodásmentes.

Fáklyafény és fagyos fürdőzés Edinburgh-ban

Fotó: Shutterstock


Míg a szerencsés ausztrálok és új-zélandiak szörfözni mennek szilveszterkor és újév napján, a szívós edinburgh-iek gyakran hajnali fürdőzéssel vezekelnek a hűvös Firth of Forthban, a Forth-folyó torkolatánál. Az edinburgh-i Hogmanay – így nevezik Skóciában az óév utolsó napját és az ilyenkor zajló ünnepléseket – általában már december 30-án elkezdődik egy fáklyás felvonulással és természetesen másnap éjfélkor tetőzik.

A tűzijátékot és a felvonulást ingyenesen nézhetjük meg a város különböző pontjairól, például a Calton Hillről, de az utcai mulatságokra, mint az Edinburgh's Hogmanay utcabál és a Concert in the Gardens nevű esemény, már jegyet kell váltanunk.

Család és közösségi élmény Izlandon

Fotó: Shutterstock

Szilveszterkor Izlandon minden a családról szól, a barátok, szomszédok és rokonok összegyűlnek a városszerte felépített máglyák mellett, nincs ez másképp Reykjavíkban sem.

Az izlandi főváros szilveszteri ünnepségének leglátványosabb része természetesen szintén a tűzijáték, amiből van ugyan hivatalos változat is, de általában a helyiek együtt lövik fel a legszebb fényeket – például a főváros központjában található Hallgrímskirkja-templom előtti térről.

Természetesen Reykjavíkban sem marad el a buli, miután a tűzijátéknak vége, a mulatozás hajnalig, sőt általában még január első napján is folytatódik.

Las Vegas-i hedonizmus

Las Vegas azért született, hogy szórakoztasson, így természetesen a szilveszteri bulit sem veszik itt félvállról, az ünneplés már este hatkor elkezdődik, amikor a híres Stripet lezárják a forgalom elől és egyetlen, hatalmas neonfénnyel teli utcabállá változik. Mivel Vegasban legális az utcai alkoholfogyasztás, és nincs hajnali 2 órától alkoholtilalom, mint sok más amerikai városban, a buli általában egész éjjel tart.

A klubok tele vannak ilyenkor, forognak a rulettkerekek és a világ legnagyobb fellépői érkeznek a városba, hogy megünnepeljék az újévet tipikus – kissé túlzó – Las Vegas-is stílusban. Éjfélkor tűzijáték világítja meg a sivatag feletti égboltot.

Zene és szenvedély Rióban

Fotó: Shutterstock

Rio az év nagy részében magas hőfokon pörög, de szilveszterkor még ennél is feljebb tekerik a hangulatot. Minden évben többmillió ember ünnepli az év utolsó napját a Copacabana strandon, ahol hajnali 5-ig szól a zene. Fontos, hogy ezen a napon senki sem visel feketét, csak fehéret, ami szerencsét hoz az új esztendőre.

Nem is Rió lenne, ha a zenét nem kísérné tánc is, a helyiek és az itt bulizók a homokban járják a szambát, amíg várják a világ egyik leglátványosabb tűzijátékát – és persze még utána is.
AMI MÉG ÉRDEKELHET