Szlovénia: az egész család számára – I. rész

Érintetlen természeti környezet, bűbájos városok, páratlan gasztronómia és határtalan vendégszeretet – Szlovénia ötcsillagos élményekkel várja a látogatókat.

Kevés olyan európai ország van, amely ennyire könnyen megközelíthető (Nagylaktól kevesebb mint 6 óra Maribor, a második legnagyobb város) és annyira sokoldalú látnivalókkal rendelkezik, mint Szlovénia.

Kötelező látnivalók

Ljubljana Európa egyik legkisebb fővárosa,
egyben igazi építészeti ékszerdoboz

Az ország felfedezését kezdjük is rögtön a fővárossal, a 280 ezer lakosú Ljubljanával, amely kisvárosi bájával azonnal belopja magát mindenki szívébe. Gyalogoljunk fel a 900 éves középkori várba, és legyünk egy kis időre a történelem részesei. Majd folytassuk utunkat a Tromostovje, azaz a tripla híd felé, amely Jože Plečnik építész keze munkáját dicséri, és a város egyik jellegzetes szimbóluma. Miután megkóstoltuk a štrukljit, egy hagyományos tésztaételt a helyi piacon, és pihentünk egyet a Tivoli parkban, sétahajózzunk el a Ljubljansko barje lápvidékig, amelyet különleges élővilága és cölöpházai miatt a világörökségi listára is jelöltek. Ha történelmi különlegességekre vágyunk, keressük fel a nemzeti múzeumot (Narodni muzej Slovenije), ahol a világ legrégebbi sípját őrzik, majd zárjuk a napot a Restavracija Neboticnik bárban, ahonnan madártávlatból csodálhatjuk meg Ljubljana fényeit.

Szlovénia második legnagyobb lélekszámú városa, Maribor nemcsak a síterepeiről híres, hanem arról is, hogy itt található a legöregebb szőlőtőke a világon. A város kiváló kiindulópont lehet az ország keleti részének felfedezéséhez. Egyik oldalról a Pohorje hegyvonulata szegélyezi, amely túraösvényeivel és kerékpárútjaival a kirándulók kedvence. Másik oldalán pedig Szlovénia egyik legjobb borvidéke található.

Szlovén borok nyomában

Elsőre biztos nem a bor jut Szlovéniáról az eszünkre, azonban ősszel érdemes az országnak ezt az arcát is felfedezni. A Szlovéniában termelt 52 ismert borfajta között fedezzük fel az őshonos fajtákat és a helyi különlegességeket, amelyekkel a legegyszerűbben borutakon és az ősszel megnyíló bormérések (osmice) során találkozhatunk. Primorska borvidékén kóstoljuk meg a mediterrán napérlelte vörösborokat (merlot, shiraz vagy cabernet). A Száva menti borvidéken, Posavje környékén teszteljük a hagyományos szlovén bort, a cvičeket, amely alacsony alkoholtartalma és jellegzetes savas íze miatt könnyen felismerhető. Aki pedig a klasszikus fehérborok, például a rajnai rizling és tramini híve, annak a Dráva mente és Podravje borrégiója lesz a megfelelő választás.

Rejtett gyöngyszemek

Novo mesto

Ha turisták által kevésbé látogatott szlovén helyekre vágyunk, vegyük az irányt Idrija felé, ahol a világörökség részét jelentő bányászat és csipkeverés rejtelmeibe nyerhetünk betekintést. Ereszkedjünk le a világ második legnagyobb higanybányájának járataiba, majd vegyünk részt egy csipkeverési tanfolyamon. Kulináris élvezetekért érdemes bekapcsolódni a helyi gasztroprogramba, ahol megtanítják nekünk, hogyan készítsük el a jellegzetes szlovén töltött tésztát, a žlikrofit.

Szlovénia másik rejtett kincse Novo mesto, amely azon túl, hogy régészetileg az ország egyik legfontosabb színhelye, festői környezete ellenére még nem vonta magára a látogatók figyelmét. A Krka-folyó partján fekvő városban érdemes felkeresni a Szent Leonard-templom gazdag könyvgyűjteményét, ha pedig pihenésre vágyunk, célozzuk meg a közeli Šmarješke Toplice és a Dolenjske Toplice gyógyfürdőit. Ha már a fürdőknél tartunk, érdemes kitérőt tenni a Muravidék, e gyógyvizekben rendkívül gazdag területe felé is. Próbáljuk ki a fekete termálvizet Moravske Toplicében, a zöld paraffinos vizet Lendván, majd zárjuk a programot a Vinarium-toronyban, ahonnan a közeli Magyarország és Horvátország mellett a távolabbi Ausztriáig is ellátni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET