Szlovénia: az egész család számára – II. rész

Érintetlen természeti környezet, bűbájos városok, páratlan gasztronómia és határtalan vendégszeretet – Szlovénia ötcsillagos élményekkel várja a látogatókat.

Kevés olyan európai ország van, amely ennyire könnyen megközelíthető (Nagylaktól kevesebb mint 6 óra Maribor, a második legnagyobb város) és annyira sokoldalú látnivalókkal rendelkezik, mint Szlovénia.

Könnyed kirándulások a természetben

Fotó: 123rf

A Škocjanske-barlangrendszer

Szlovénia különböző régióin több ezer kilométernyi túra- és kerékpárútvonal halad át, amelyek közül a természetkedvelők erőnlétüktől függően kedvükre válogathatnak. A környezetvédelem jegyében, és mert Szlovénia elsőként kapta meg a zöld ország megtisztelő kitüntetést, béreljünk helyben biciklit, és a Bike Slovenia Green program keretében fedezzük fel két keréken az ország 7 legfenntarthatóbb pontját: Kranjska Gora, Bled, Bohinj, Brda, Komen, Lipica, Koper.

Érdemes kirándulást tennünk a Júliai-Alpok fővárosa, Kranj felé is, amely a legnagyobb szlovén költő, France Prešeren örökségével a szlovén kultúra bölcsője. Kranj csodás természeti környezetben fekszik, hegyek és dombok ölelik körül, amelyeket kitáblázott túraösvények segítségével gyalogosan, de akár kerékpárral is felfedezhetünk. A túrázók másik kedvelt célpontja a Kokra folyó szurdoka, amely érintetlensége, illetve geológiai értéke miatt izgalmas helyszín. Régebben a helyiek városi fürdőként használták, ma pedig a körbefutó tanösvényt vezetővel is bejárhatjuk, így még többet megtudhatunk a környék állat- és növényvilágáról. Különleges természeti látnivalókért keressük fel a Škocjanske-barlangrendszert, ahol a karszthegységek jellegzetességeivel ismerkedhetünk meg egy könnyed séta keretében. A világörökségi védelem alatt álló föld alatti kanyon a legkisebbek részére a felfedezés örömét kínálja jól kiépített és könnyen bejárható útvonalaival.

Via ferrata a Triglav tetejére

Fotó: 123rf

A 2864 méteres Triglav csúcs

Kaland, romantika és komoly erőpróba – lenyűgöző természeti környezetben. Ezek teszik annyira népszerűvé a kapaszkodókkal, létrákkal felszerelt via ferrata hegyi ösvényeket. Az olasz kifejezés magyar jelentése: vasalt út. Olyan mászóösvények, amelyeken falhoz rögzített acélkötelek segítik az előrehaladást.

A tapasztaltabb turistáknak, akik végigmásztak már néhány vasalt utat, ideális választás lehet Szlovénia legmagasabb csúcsa, a Júliai-Alpokban található, 2864 méter magas Triglav, az ország egyik jelképe. A csúcsra több, különböző nehézségű út vezet. A legnehezebbnek a kétnapos túrát magában foglaló Bamberg-út számít. A csúcsról nyíló kilátás azonban minden fáradságot megér: délre a tenger csillogásában, északra pedig a Keleti-Alpok gleccsereinek ragyogásában gyönyörködhet a hegymászó.

Mielőtt belevágnánk a kalandba, tudatosítanunk kell, hogy a ferraták csak saját felelősségre használhatók. Éppen ezért érdemes mindig legalább kettesével mászni, figyelni az időjárást, és főleg nem elindulni megfelelő felszerelés – beülő, sisak és fékezőeszköz – nélkül. Via ferrata szett több helyen bérelhető is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET