Szlovénia: az egész család számára – III. rész

Fotó: 123rf

Kevés olyan európai ország van, amely ennyire könnyen megközelíthető (Nagylaktól kevesebb mint 6 óra Maribor, a második legnagyobb város) és annyira sokoldalú látnivalókkal rendelkezik, mint Szlovénia.

Vízország

Lacul Bohinj

A híres tó egy apró szigettel a közepén: a Bledi-tó Szlovénia védjegyévé vált, nem véletlenül. A hely minden időszakban csodás látványt nyújt, ősszel viszont még egy fokkal jobb hangulata van. A hagyomány szerint, ha valaki a tó közepén álló szigeten a templom harangját megkongatja, akkor szerencse éri. Ennek ismeretében hajózzunk be a hagyományos vízi bárkával, a pletnával a templomig, majd pedig visszatérve sétáljunk fel az Ojstrica-csúcsra, ahonnan 360 fokos panoráma nyílik. A környéken maradva még egy tipp, ha valami igazán különleges helyen szeretnénk álomra hajtani a fejünket. A Garden Village Bledben a fák lombkoronájában kialakított házban aludhatunk, amely olyan természetközeli élményt ad, amire kevés szálláshely képes.

Szlovénia második számú tava a Bohinji-tó, amely a Triglav Nemzeti Park ölelésében fekszik és különlegességeit pár nap alatt gyalogosan is könnyen felfedezhetjük. A tó partján álló jellegzetes kecskebakszobor egy helyi legenda jelképe és egyben a legjobb szlovén sör, a Zlatorog szimbóluma. Bohinjban járva mindenképpen keressük fel a Keresztelő Szent János-templomot és sétáljuk körbe a tavat. Ha pedig aktívabb programra vágyunk, kapaszkodjunk fel a tó nyugati csücske mellett kialakított 500 erdei lépcsőfokon, ahol a 70 méter magas Savica-vízesés (a Száva folyó egyik kiindulópontja) mellett az Alpokra való kilátásban is gyönyörködhetünk. Csodás látvány mindkettő, megéri a fáradságot.

A Szlovénia vadvizein való evezés és a rafting általában előkelő helyen szerepel a kalandvágyó utazók bakancslistáján. Az Isonzó (Soča) völgyében a smaragdszínű folyón szállhatunk vízre, míg a környező túraútvonalakon az első világháború megdöbbentő emlékeihez juthatunk közelebb. Ne hagyjuk ki a kék ötven árnyalatát a folyó azon pontján sem, ahol egy víz felett kifeszített függőhídon keresztül is megcsodálhatjuk a türkizszínű víz és az őszi táj gyönyörű kontrasztját. Kobarid városkában pedig térjünk be a Hiša Franko étterembe, amelynek séfjét, Ana Rošt a világ legjobb női szakácsának választották, és kóstoljuk meg a keze alól kikerülő kulináris finomságokat.

Isztriai „Riviéra"

Fotó: 123rf

Piran

A „szlovén Riviéra" egy 46 km hosszú szakaszt takar az Adriai-tenger partján, és mintegy 120 települést foglal magába. A régió központja Koper, amely mediterrán hangulatával, szűk sikátoraival és épületeivel olyan hatást kelt, mintha Olaszországban járnánk. Az érzés nem véletlen, ugyanis az itt élők úgy használják az olasz nyelvet, mint a szlovént. Családosok részére tökéletes választás lehet Koper, amely nemcsak a szlovén Isztria egyik legszebb, hanem egyben a legtisztább és legzöldebb települése is. A tengerparti városok sorából nem hiányozhat Piran és Portorož sem, amelyek első látásra rabul ejtik minden látogató szívét. Piran Szlovénia egyik legszebb terével büszkélkedhet, amely az olasz zeneszerzőről, Tartiniről kapta a nevét. A város másik különleges látnivalója a Szent György-székesegyház, amely nagy eséllyel pályázhatna az Európa egyik leglátványosabb helyen fekvő temploma címre. A népszerű üdülővárosok közelében, ha strandolásra kevésbé alkalmas az idő, okvetlenül keressük fel a sópárlókat, vagy próbáljuk ki a holisztikus, tenger menti termál-és wellnessfürdő jótékony hatásait egy pohár finom bor kíséretében.
AMI MÉG ÉRDEKELHET