Csúcsgasztronómia, csúcs programok – Algarve, a sokszínű portugál vidék (2. rész)

Változatos halételek, szörfözés, aktív pihenés – ezt is kínálja Portugália déli régiója, Algarve.


Fotó: Pixabay

Algarve Portugália egyik leggazdagabb régiója 16 városával és 450 ezer fős népességével Európa délnyugati részének csücske. Sorozatunk második részben bemutatjuk, milyen ízek és aktív tevékenységek várnak minket.

ALGARVE

  • Neve az arab al-gharb (a nyugat) szóból származik
  • NAGYOBB VÁROSAI: Faro, Lagos, Olhão, Tavira, Portimão, Silves
  • ÖSSZEFÜGGŐ PARTSZAKASZ: 164 km
  • NAPSÜTÉSES ÓRÁK száma: É–D irányban növekedve 2450–3200
  • SZEZON: márciustól decemberig

Fotó: Unsplash

A Sagres és Lagos közötti tengerszakasz az utóbbi években Európa egyik legnépszerűbb szörfközpontjává nőtte ki magát. A régió változatos strandjai a megfelelő hullám- és szélviszonyokkal párosulva kezdőket és haladókat egyaránt várnak. Szörfleckéket március és december között vehetünk, a másfél órás oktatás 25 euróba kerül.

Fotó: Pixabay

Lagost és Portimão-t magunk mögött tudva szálljunk csónakba, hogy a tengeren ringva bejárjuk Algarve leghíresebb természeti képződményét, a Benagil partjainál található barlangokat. A másfél órás motorcsónaktúrán szemtanúi lehetünk a tenger ezer éves szobrászművének, ahogy a ritmikus ár-apály hullámai érdekes geológiai formákat alakítottak ki a térségben. Nemcsak különálló homokkő-oszlopokat, hanem partfalba vájt barlangokat, sőt, barlangon át megközelíthető strandokat is találunk itt. Ha pedig buzog bennünk az adrenalin, és inkább a magasból vennénk szemügyre a vidéket, Albufeirában 75 euróért másfél órás tandem siklóernyőzésben lehet részünk.

​Csodáld a homokot!

Fotó: Pixabay

Május 21-től december 30-ig látogathatjuk meg a világ legnagyobb szoborvárosát Lagoában. A Sand Cityben mintegy 40 ezer tonna homokot használnak fel a 15 ezer négyzetméternyi területen, hogy néhány hét alatt akár a 12 méter magasságot is elérő, bámulatos részletességgel kidolgozott épületeket, embereket, állatokat és különböző eseményeket ábrázoló homokszobrok szülessenek meg. Ráadásul az óriásokat éjjelente kivilágítva, egészen sejtelmes atmoszférában is végigjárhatjuk.

Ahogy a szobrászmesterek mondják, mindennek a titka a homok és a víz megfelelő arányú keverése. A faragást vésővel, ecsetekkel és kis fémeszközökkel végzik, szigorúan a szobor tetején elkezdve és az alja felé haladva. Bár a homokvárosban megálmodott műveknek mindig egy adott témakörhöz kell kapcsolódniuk, a végső forma a helyszínen dől el a szobrász pillanatnyi hangulatától, a rendelkezésre álló anyagtól és attól függően, hogy ki mit lát meg az előtte tornyosuló homokdombban. A több száz kézzel faragott művet a szobrászok egy nemzetközi csoportja alkotja, akik a különféle technikáknak köszönhetően teljesen egyedi és megismételhetetlen világot keltenek életre évről-évre.

Cataplana, avagy mit együnk Algarve-ban

Fotó: Shutterstock

Az ország konyhaművészete rendkívül sokszínű, hiszen a tenger közelsége, a hajdani gyarmatbirodalmak és néhai világkereskedelmi kapcsolatai miatt rengeteg étel, fűszer, recept részben vagy egészben távoli tájakról való. A turista Portugáliában gyorsan, könnyen ráérez arra, hogy a helyiek született ínyencek, és fontos szerepet játszik az életükben az evés. Míg a bacalhau, vagyis a szárított, sózott tőkehal minden régió alapanyaga, Algarve igazi specialitása a cataplana, egy sertésből, rákból vagy kagylóból és zöldségekből készült, fokhagymás egytálétel. A név eredetileg egyébként nem a fogást, hanem magát a vörösrézből készült, kétfülű edényt jelentette, amelyben az étel főtt. A portugál partokon sokáig ez volt a legfontosabb főzőeszköz, és elsősorban halas egytálételek készültek benne, de ma már az asztalra kerülhetnek húsos cataplanák, sőt vegyesek is: sertés kagylóval, rákkal és ibériai paprikás kolbásszal kombinálva.

Aki autentikus élményre vágyik, az a felkapott helyek mellett sétáljon be inkább a kisebb falusi éttermek valamelyikébe, ahol a kockás inges férfiak méregerős bica-t, vagyis eszpresszót isznak a sör mellé, a fejkendős, pöttöm asszonyok pedig a padokon üldögélnek, vagy szardíniát sütögetnek. Békebeli képek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET