A hullámok lovagjai – szörfözési lehetőségek Európában

A szörf akármelyik vállfaját is választjuk nyári szórakozásként, nem kell óriási távolságokat megtennünk, hiszen a mediterrán régió is kínál néhány igazán jó helyszínt.

Fotó: Unsplash


A Hawaii-szigeteken az őslakosok immár több száz éve lovagolják meg a hullámokat, a szörfözés vitorlás változata a negyvenes évek végén alakult ki, míg a legújabb vállfaj, a siklóernyővel kombinált kite úgy húsz éve jött divatba.

Spanyolország – kezdőknek és haladóknak

Fotó: Unsplash

Kezdjük a kellemetlenebb hírrel: a szörfözés nem olyan sport, amelyet egy hét nyaralás alatt el lehet sajátítani, a megfelelő technikák kitanulása akár évekbe is telhet. És akkor most a jó hír: mindettől függetlenül már az első naptól kezdve jó móka, amelyiknek vonzereje a fizikai kihívások mellett a természet közvetlen közelségéből is fakad. Az alapok elsajátításához Európában az egyik legmegfelelőbb terep az Ibériai félsziget déli részén fekvő Costa de la Luz. Az Atlanti-óceán partjának Cadiz és Tarifa közötti szakaszán a távoli viharok szörfözésre alkalmas hullámokká szelídülnek – a legjobb időszak ősztől tavaszig tart, de nyáron is szinte minden nap meg lehet lovagolni az akár három méteresre is megnövő hullámokat. Így aztán a hely a profik körében is nagy népszerűségnek örvend, a szeles idő miatt pedig a vitorlás szörfözést kedvelők is megtalálhatják itt a számításiakat. Nem véletlen, hogy a szörf valóságos iparággá fejlődött ki a környéken: egymást érik a szakoktatást és felszerelés-bérlést végző vállalkozások. Tarifa az egyik legmegfelelőbb a tanuláshoz, a városka Los Lancesnek nevezett strandjára a hullámok általában elég erővel érkeznek, de aztán szépen elsimulnak az öblöcske mesterséges gátján. Tarifa a haladóknak és profiknak is kínál vadregényes öblöket, míg a Costa de la Luz települései közül El Palmar büszkélkedhet a leghosszabb szörf-időszakkal. A Gibraltári-szorostól mintegy 60 kilométerre lévő városka Andalúzia szörf-epicentruma, ahol hétvégén a helyiek jelentős része is deszkára pattan.

Portugália – a természet közelsége

Fotó: Unsplash

A hobbiszörfösök és a profik is egybehangzóan állítják: Luzitánia délnyugati partvidéke a hullámlovaglás valóságos paradicsoma. Algarve tartomány atlanti partvidékén óceáni hullámok csábítják a deszkásokat, az itteni hangulat nagyon hasonló ahhoz, ami Hawaii vagy Ausztrália partjainál tapasztalható – mindez számottevően közelebb, az Európai Unió egyik legnyugatibb részén. A kezdőket a portugál szakszövetség angolul is jól beszélő, akkreditált oktatói várják, akik néhány part melletti tanórát követően szívesen viszik ki tanítványaikat a nyílt tengerre. A táj pedig önmagában is lenyűgöző élményt nyújt: a békés Odeceixe strand a szikla-rózsáktól illatozik, a kőtömbök tetejéről pedig a naplementében gyönyörködve lehet kipihenni a nap kellemes fáradalmait. Az Aljezur folyó torkolatánál lévő Amoreira ritka szépségű lagúna-rendszert alkot, míg a kagylóformájú Arrifana öbölben, illetve a Monte Clerigo strandon a sziklák közötti természetes „úszómedencékben" is lehet lubickolni. Akinek a szörfözés mellett „klasszikus" turista-tevékenységekre is marad kedve és ideje, annak érdemes felkeresnie a tartomány fővárosát, Farót, amelyet a történelmi műemlékek mellett a pezsgő éjszakai élet is vonzóvá tesz.

Görögország – Rodosz vonzó kincse

Fotó: Unsplash

Tévedés volna azt hinni, hogy szörfözni csak az óceán partján lehet, vagy érdemes: az Égei-tenger egyik ékköve, Rodosz is rengeteg lehetőséget kínál. Az anatóliai partok közelében fekvő sziget évente átlag 300 napon át verőfényes az időjárás, a gazdag történelmi örökség mellett pedig a természeti szépségeknek is köszönhető, hogy Görögország egyik legnépszerűbb turistacélpontjává vált. A szörfösöknek ez azért is jó hír, mert így a nyári szezonban Európa szinte valamennyi nagyvárosából indulnak charter-járatok ide, a Diagórasz repülőtérről pedig már csak szűk 100 kilométert kell megtenni a sziget déli csücskében található Prasszonissziig. A gyönyörű látványt nyújtó, mélyen benyúló földnyelv szeles éghajlata fürdőzésre kevésbé alkalmas, viszont éppen emiatt szinte mindig tele van a szörfözés különböző vállfajait művelőkkel. A meltemi májustól októberig szünet nélkül, folyamatosan fúj – általában délelőtt gyengébb, estére pedig fokozatosan felerősödik, ráadásul heti rendszerességgel érkeznek akár 4-5 méteres hullámok is. Prasszonisszi vonzerejéhez az is hozzájárul, hogy itt mindenki megtalálhatja a neki kedvező körülményeket, hiszen előfordul, hogy egymástól csupán 100 méterre váltakozik a hullámos és nyugodtabb víz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET