5+1 tanács a gondtalan nyári vezetéshez

Számos tipikus nyári szokást el kell kerülni vezetés közben – kockázatosak és bírsággal járhatnak.

Fotó: SEAT

Európát elérte a nyári hőhullám, és sokan kirándulnak a strandra vagy a vízpartokra Ezekhez eljutni sokszor csupán néhány percet vesz igénybe, de a közúti közlekedés biztonsági szakértői e rövid utazások veszélyeire figyelmeztetnek, különösen a vezetők figyelmének lazulása miatt. Íme hat tipp a gondtalan nyári vezetéshez.

Se strandpapucs, se  fürdőruha

Fotó: SEAT

A tipikus strandviselet nem alkalmas autóvezetésre. A strandpapucs például csökkenti a vezető képességét a pedálok kezelésére, az be is akadhat a pedálokba, és megakadályozhatja a vezetőt a megfelelő reagálásban. A legtöbb európai országban a strandpapucs nincs kifejezetten tiltva, de a papucsban vagy mezítláb vezetés akár büntetést vonhat maga után, mivel az korlátozhatja a lábak szabad mozgását.

​Ne utazzunk a megengedettnél többen

Fotó: SEAT

Még ha az utazás távolsága csupán néhány kilométerre tehető, az ülések számánál több embert szállítani veszélyes, mert valamelyik utasnak nem jut biztonsági öv, vagy a gyermekek esetében gyermekbiztonsági rendszer.

​Elegendő folyadék

Fotó: SEAT

Bár kimondottan nem tiltott, vezetés közben az étkezés és az ital fogyasztás, az néha a figyelem elterelődését okozhatja. Természetesen az fontos, hogy az ember megfelelő mennyiségű folyadékot igyon, amikor a hőmérséklet hirtelen megemelkedik. Egy nagy-britanniai tanulmány azt mutatta ki, hogy a kiszáradt gépkocsivezető ugyanazokat a hibákat követi el, mint a 8 pohár bort elfogyasztott járművezető. Ezért az a legjobb az, ha az ember indulás előtt, és az utazás alatt is rendszer időközönként iszik vizet. Emellett a fáradtságérzékelő elemzi a vezető viselkedését, és javasolja, hogy mikor szükséges szünetet tartani.

​Megfelelő testtartás

Fotó: SEAT

Tipikus látvány meleg napokon a közutakon, hogy valaki úgy vezet, hogy kiteszi a könyökét az autó ablakán, pedig ezt el kell kerülni. Először is azért, mert így nincs mindkét kezünk a kormánykeréken. Másodszor, mert ütközés esetén súlyos sérülés következhet be. Egy másik rendkívül kockázatos testtartás az első ülésen ülő utasok esetében az, hogy a lábukat felteszik a műszerfalra. Ilyenkor baleset esetén az első légzsák nemcsak hogy nem fogja megfelelően megtartani az utast, hanem akár testi sérülést is okozhat.

​Fontos a jó parkolóhely

Fotó: SEAT

A parkolás közvetlenül a strand közelében néha rémálom lehet, de próbáld meg nem felidegesítened magát. Ne feledd, hogy a dudát csak a baleset megakadályozására használhatod, nem pedig a bosszúságod jelzésére. Mindig győződj meg arról, hogy arra kijelölt területen parkoltál, mert a homokon vagy a védett területeken való parkolás jelentős büntetést eredményezhet.

​Legyenek nálunk az irataink

Fotó: SEAT

Bármennyire is lazán szeretsz utazni, ügyelj arra, hogy mindig nálad legyenek a személyazonosító okmányaid. A legtöbb európai országban jelentős büntetést von maga után, ha valaki vezetői engedély nélkül vezet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET