Destinații spectaculoase, fără turism de masă – sejur în Ţările Baltice (Partea I)

În ţările baltice preţurile sunt moderate, iar stilul capitalelor Estoniei, Letoniei și Lituaniei prezintă suficient de multe diferenţe încât în cursul unei călătorii în cele trei ţări să persiste farmecul noutăţii.

Foto: Unsplash


Istoria și prezentul celor trei ţări baltice, Estonia, Letonia și Lituania, sunt foarte interesante, comorile lor naturale ne vor lăsa cu gura căscată, bucătăria lor este excelentă și nu au niciun motiv să fie modești nici în ceea ce privește viaţa culturală.

Estonia

  • suprafața: 45 de mii km2
  • populația: 1,35 milioane
  • capitala: Tallinn
  • limbi vorbite: estonă, rusă, finlandeză

Letonia

  • suprafața: 64,5 de mii km2
  • populația: 1,88 milioane
  • capitala: Riga
  • coastă: 500+ km
  • numărul orelor de lumină în timpul verii: 20

Lituania

  • suprafața: 65 de mii km2
  • populația: 2,86 milioane
  • capitala: Vilnius
  • proporţia suprafeţelor împădurite: 40%

Foto: Shutterstock

Tallinn

A sosit timpul ca în cadrul unei vacanţe active să descoperim Estonia, Letonia și Lituania, prietenii necunoscuţi ai Europei de Nord-Est. Aventura nu trebuie experimentată în secvenţe: să includem într-o singură vacanţă toate cele trei ţări! Dacă nu vrem să conducem până acolo, putem obţine bilete de autobuz la un preţ bun (planificând din timp), iar la întoarcere, putem zbura acasă din Tallinn. Având în vedere că vorbim de ţări mici, vecine, închirierea unei mașini garantează cel mai bun raport preţ-valoare-libertate atunci când ne aventurăm în Țările Baltice. Putem închiria o mașină cu cinci uși și cinci locuri de la 70 de euro pe zi, alegând după bunul nostru plac dintre lanţurile de companii de închirieri auto cunoscute în toată Europa.

Desigur, ca alternativă – dacă suntem dispuși să ne adaptăm calendarul la programele orare – și autobuzul reprezintă o soluţie bună. Putem ajunge de la Vilnius la Riga în trei ore pentru doar 16 euro, în timp ce un bilet pentru adulţi pe distanţa de 4,5 ore Riga-Tallinn costă o sumă apropiată. Reţelele locale de autobuze ale ţărilor sunt impecabile, un factor important fiind accesul la informațiile de pe site-uri și în limba engleză, așa că putem alege liniștiţi această variantă! Dar la ce altceva ne-am putea aștepta în Estonia, de exemplu, considerată cea mai avansată societate digitală din lume?

TREI CAPITALE, TREI STILURI DIFERITE

Foto: Shutterstock

Riga


  • RIGA este intens și surprinzător – în cel mai bun sens. Ascunde incredibil de multe locuri ce trebuie descoperite din punctul de vedere al istoriei, artei, gastronomiei, precum și arhitecturii medievale, art nouveau și sovietică. Viaţa de aici este cu adevărat vibrantă, expoziţiile se deschid una după alta, metropola compactă poate arăta tuturor ceva nou.
  • La prima vedere TALLINN – pe numele medieval Reval – este decorul unui basm străvechi cu zâne, dar mergând pe străzile sale se va observa că oferă mult mai mult. Putem cunoaște o metropolă modernă, care până în 2050 își dorește să atingă neutralitate climatică completă, iar bucătăria și repertoriul artistic îi pot face deja mândri pe locuitorii săi.
  • Cu doar jumătate de milion de locuitori, VILNIUS este un loc minunat și intim, împânzit de cafenele mici, magazine plăcute și restaurante foarte ieftine – conform standardelor europene. Poate fi explorat cu ușurinţă pe jos, ne vom dori doar să ne plimbăm pe străzile pietruite de dimineaţa până seara – de la restaurant la restaurant.

DE NERATAT ÎN ŢĂRILE BALTICE

Fotó: Shutterstock

Castelul Traka


  1. Să admirăm răsăritul soarelui la castelul Trakai, în inima capitalei istorice a Marelui Ducat al Lituaniei.
  2. Vilnius este singura dintre capitalele Europei peste care putem călători cu un balon cu aer cald – să ciocnim un pahar de șampanie deasupra orașului!
  3. Să petrecem o seară de neuitat cu o sticlă de lichior de plante cu gust amar, dar foarte plăcut, Riga Black Balsam.
  4. Hai pe gheaţă! Să petrecem câteva ore pe Curling Hall din Riga și să ne testăm abilităţile în acest sport foarte tehnic.
  5. Să ne pozăm sub faimoasa inscripţie „The Times We Had” de la punctul de belvedere Patkuli cu vedere la Tallinn.
  6. Să ne rezervăm o masă în restaurantul medieval Olde Hansa Tallinn și să cunoaștem de aproape bucătăria baltică.

În următoarea parte a seriei noastre, vei putea citi despre partea lituaniană a turului.

AMI MÉG ÉRDEKELHET