Care gigant european intră pe piața taxiurilor aeriene?

Airbus și-a dezvăluit noul vehicul eVTOL, numit CityAirbus NextGen.

Foto: Airbus


Taxiurile aeriene, sau, după denumirea lor tehnică, vehiculele electrice de decolare și aterizare (eVTOL), au crescut în popularitate în ultimii ani. Companii precum Volocopter și Joby Aviation au efectuat deja teste de amploare și se pregătesc pentru implementarea comercială în orașe din întreaga lume.

Foto: Airbus

Pe această piață emergentă, Airbus, singurul mare producător de aeronave comerciale din lume alături de Boeing, a dezvăluit propriul proiect pentru un viitor taxi aerian, denumit CityAirbus NextGen. CityAirbus, din clasa de două tone, cu o deschidere a aripilor de aproximativ 12 metri, este dezvoltat pentru a zbura cu o autonomie de 80 km și pentru a atinge o viteză de croazieră de 120 km/h, ceea ce îl face perfect potrivit pentru deplasări în marile orașe, ocolind în același timp traficul la sol.

Foto: Airbus

Compania a prezentat publicului prototipul său complet electric la începutul lunii martie, urmând ca zborul inaugural să aibă loc în cursul acestui an. Prezentarea a coincis cu deschiderea noului centru de testare CityAirbus din Donauwörth, care va fi dedicat testării sistemelor eVTOL.

Foto: Airbus

Centrul, care face parte din investițiile Airbus în domeniul mobilității aeriene avansate (AAM), și-a început activitatea în decembrie 2023 și va fi utilizat pentru testele rămase necesare înainte de primul zbor al prototipului CityAirbus NextGen. Aceste teste acoperă motoarele electrice cu cele opt rotoare, precum și alte sisteme ale aeronavei, cum ar fi comenzile de zbor și avionica. În același timp, Airbus își extinde rețeaua globală și parteneriatele pentru a crea un ecosistem unic care va promova o piață AAM de succes.

AMI MÉG ÉRDEKELHET