Amerika után Taylor Swift Európát is meg akarja hódítani, és ezt már most érzi a turisztikai ágazat

Nem véletlenül választotta az amerikai Time magazin Taylor Swiftet a 2023-as Év emberének: az énekesnő Eras elnevezésű turnéja akkora kulturális, szocio-politikai és gazdasági befolyással bír, hogy úgy tűnik, még az európai turisztikai szektorra is jelentős hatással van.

Fotó: Facebook


Az amerikai énekesnő eddigi pályafutását összegző Eras turné tavaly márciusban indult és öt kontinensen 151 fellépést fogalal magába - a záró koncertet december 8-án, Vancouverben rendezik. Már eddig több mint 1 milliárd dollár bevételt hozott, így ez minden idők legjövedelemzőbb zenei turnéja. Taylor Swift május és augusztus között Taylor Swift érkezik Európába és miután a számítások szerint a turné csak tavaly 5,7 milliárd dollárral járult hozzá az egyesült államokbeli gazdasághoz, a Travel Tomorrow összesítése szerint az európai turisztikai szektort is érezhetően megdobja majd.

Fotó: Facebook

A spanyol eDreams ODIGEO online utazásfoglaló cég szerint a repülőjegyek iránti kereslet jelentősen megugrott Taylor Swift európai turnéállomásainak bejelentését követően, mivel az énekesnő „Swifties”-nek nevezett elkötelezett rajongótáborának tagjai Európa-szerte követik majd a sztárt. Kutatásuk szerint a Swift május közepi koncertje körüli stockholmi járatok a szokásosnál hatszor keresettebbek. Más városok is profitálnak a sztár koncertjeiből: Varsó 339%-os, Edinburgh 176%-os, Liverpool 133%-os, Párizs pedig 108%-os emelkedést mutat a koncertek idején. De érezhető növekedést tapasztaltak Zürich, Lyon, Milánó, Amszterdam, Bécs és Madrid esetében is, amelyek szintén mind az Eras Tour állomásai.

Fotó: Shutterstock

A légi közlekedés nem az egyetlen olyan turisztikai szektor, amely profitál Taylor Swift hírnevéből.

Az STR piackutató cég korábban kimutatta, hogy 2023 augusztusában a cardiffi és liverpooli szállodák már 50% feletti foglaltságot értek el 2024 júniusára, amikor Swift a tervek szerint fellép ezekben a városokban. Az AirDNA pedig kiderítette, hogy 2023 decemberére a rövid távú apartman-bérlések iránti kereslet Bécsben és Varsóban is 2000%-kal nőtt a megszokotthoz képest Swift turnéjának időpontjai alatt.

Figyelemre méltó, hogy az eDreams szerint főként a transzatlanti foglalások száma növekszik. Ez arra utal, hogy a „Swifties” tagajai az Egyesült Államokból és Kanadából terveznek eljönni, hogy láthassák az énekesnőt fellépni, akár először, akár sokadjára az Eras turné során. A The New York Times szerint ez amúgy költséghatékony lépés, hiszen a koncertjegyek árai Európában annyival alacsonyabbak, hogy még az utazás és a szállás költségeivel együtt is megéri a tengerentúlról Európába jönni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET