Ne zavarjuk meg a téli álomban lévő állatokat túrázás közben!

A hosszú, téli álmot alvó emlősök ilyenkor kimerültek, lassúak és még jobban kell figyelniünk, hogy ne bolygassuk az élőhelyüket. Lássuk, mit tehetünk!

Fotó: Getty Images

A medvéről mindenki tudja, hogy elvonul a barlangba és csak tavasszal jön elő – ám senkinek sem jut eszébe zavarni őket. Vigyázzunk velük! De milyen állatok térnek még nyugovóra ebben az időszakban? A sünök, pelék, denevérek, mókusok, mormoták, ürgék és hörcsögök is. Vigyázzunk rájuk!

A téli álom egy nyugalmi állapotot jelent, amellyel az emlősők átvészelik a hideg évszakot. Az egyik változata a hibernáció, a szinte teljes alvás, a másik a torpor. Az utóbbi esetében az állat csökkent testhőmérséklettel és aktivitással él, valamint egy barnazsír nevű hájréteget növeszt magára, hogy az melegen tartsa – ez a fajta téli álom jellemző a meleg vérű emlősökre is. Ilyen állapotban az állatok anyagcseréje, szívverése nagyon lelassul, a reakcióideje is elnyúlik, nem tudja megvédeni magát, nem képes menekülni, így legalább nekünk, embereknek nem szabad őket zargatnunk.

Hogyan óvjuk az állatokat?

Fotó: Shutterstock

  • Amikor az avart söpörgetjük, vigyázzunk a sünökre, az amúgy sem gyors állatok, ilyenkor még lassabban reagálnak és megsérülhetnek.
  • Az állatok fagymentes helyekre bújnak el és oda gyűjtik az egész télre elegendő élelmüket is, így a gyanús lyukakat, odúkat, üregeket, kuckókat ne ürítsük, takarítsuk ki. A szemétnek, lomnak tűnő száraz levelek, ágak, magok, termések egy kupacban a téli álomra készülődést jelezhetik.
  • Olyan fákat, cserjéket se vágjunk most ki, amelyben odú van vagy amely körül nagy nyüzsgést fedeztünk fel.
  • A denevérek jól érzik magukat a fűtött vagy fagymentes épületek padlásán is, ne kergessük őket el!
  • Az avarégetés amúgy is tilos és káros tevékenység, de a sünökre nézve életveszélyes, mert ott szeretnek elbújni!
  • Építsünk sünlakást vagy búvóhelyet fatönkből, ágakból és sok avarból. A sünök este, sötétben indulnak zsákmány-beszerzésre, ilyenkor kezdődik a kertekben, erdőkben a mozgolódás – ne zavarjuk meg őket, mert nem tudják felhizlalni magukat.
AMI MÉG ÉRDEKELHET