Hogyan válasszunk téli gumit az autónkra?

Tanácsok a hideg évszak beköszönte előtt.

Igen, kötelező a használatuk, de nem csak emiatt fontos, hogy télen az évszaknak megfelelő abroncsot használjunk. A havas, latyakos útfelületeken, vagy egyszerűen 7 C˚ alatti hőmérséklet esetén a téli abroncs jelentősen javítja a tapadást. De hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Kiválasztás és felszerelés

Fotó: Pexels

❆ Abroncsot úgy válasszunk, hogy annak külső átmérője lehetőleg az eredetivel azonos (vagy annál valamivel kisebb) legyen – egy jó méretváltással sokat spórolhatunk.

❆ Ha ABS-szel, ASR-rel szerelt vagy négykerék-meghajtású gépkocsinkon elöl és hátul eltérő méretűek az abroncsok, figyelni kell a kerekek futófelületi kerületkülönbségére.

❆ A téli abroncsot érdemes a sózásra kevésbé érzékeny acéltárcsára szereltetni.

❆ Ha már van téli gumink (4 mm profilmélység felett számít jó állapotúnak), felszerelés előtt vizsgáltassuk meg szakműhelyben az abroncs állapotát!

❆ Ha a különböző tesztekre hagyatkoznánk, elsősorban azt figyeljük, milyen minősítést kapott a gumi nedves/vizes útfelületen, hiszen télen leginkább ilyen utakon közlekedünk.

Fotó: Pexels

❆A gumiabroncs-nyomás ellenőrzése természetesen télen sem maradhat el!

❆Tévedés, hogy az egyenletes elhasználódás érdekében átlósan kell cserélgetni a gumikat. A forgásirány betartása a fontos.

❆Amennyiben csak két rendes téli abroncsot tudunk megfinanszírozni, azokat a hátsó tengelyre tanácsos felszereltetni, ezáltal megcsúszás esetén kisebb a farolás kockázata.

❆ Sohasem árt, ha van egy, a hajtott kerekekre felszerelendő hólánc is a csomagtartóban. Minél sűrűbb a szövése és „acélosabb" az anyaga, annál jobb.

TÁROLÁS

Fotó: Hankook

❆ A nyári abroncsokat, amennyiben felnin maradnak, egymásra fektetve, felfújt állapotban, esetleg rúdra felfűzve, hűvös, száraz helyen célszerű tárolni. A csupasz köpeny állítva bírja legjobban a tárolást. A gumikra írjuk rá, hogy melyik keréken voltak.

❆ Az elhasználódott abroncs veszélyes hulladék! A gumis műhelyek többsége átveszi, de a szelektív hulladékgyűjtő telepekre is el lehet vinni. Elégetésekor mérges gázok keletkeznek!

AMI MÉG ÉRDEKELHET