Egyiptom: búvárparadicsom, télen

A kristálytiszta tenger és az ókori építészeti csodák együttesen szolgálnak Egyiptom fő vonzerejeként – kellemest oázist nyújtva az európai hideg idején is.

Fotó: 123rf

Világhírű ókori emlékművei valamint a Vörös-tenger miatt Egyiptom sokáig az egyik legnépszerűbb vakációs célpont volt az európai turisták körében, majd a feszült politikai helyzet és a zavargások egy ideig távol tartották a nyaralni vágyókat. Újabban azonban már ismét egymást érik charterjáratok a nagyobb üdülőközpontok repterein.

Egzotikus élmények

Fotó: Getty Images

Partszakasz Sarm es-Sejben

Esőmentes, napsugaras klíma és kitűnő búvárkodási lehetőségek – a Vörös-tenger partján fekvő nagyobb egyiptomi üdülőközpontok még télen is tökéletes kikapcsolódást ígérnek. A Sínai-félszigeten lévő Sarm es-Sejk a gyönyörű korallzátonyairól, valamint a fehér homokos partjáról híres – Európához ez a legközelebbi, valódi egzotikus élményeket kínáló nyaralóhely. A kisebb-nagyobb korallokat és színes halakat már egy egyszerű búvárszemüveggel is megtekinthetjük, de lehetőség van próbamerülésre is, amelynek keretében rövid oktatás után tapasztalt búvár visz le minket a víz alá. Amennyiben megtetszik az élmény, egy teljes búvártanfolyamot is elvégezhetünk.

Fotó: Pexels

A város az elmúlt néhány évtized alatt egy apró halászfalucskából olyan üdülőteleppé nőtte ki magát, ahol minden arról szól, hogy turisták jól érezzék magukat. A két városközpont közül az Old Marketben található Sarm es-Sejk legforgalmasabb kikötője, míg a modernebb Naama Bay az év minden szakában tele van turistákkal.

A Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán fekvő Hurghada leginkább a nyugalomra vágyóknak és a kisgyerekes családoknak ajánlható – a búvárkodás itt is ugyanolyan nagy élményt nyújt, de a település nem annyira lüktető és zsibongó, mint Sarm es-Sejk. A legtöbb szállodában rengeteg külön program várja a gyerekeket.

Ókori csodák

Fotó: Unsplash

Egyiptom azonban nem egyenlő a Vörös-tenger partvidékével, hiszen a fáraók népe számos lenyűgöző ókori építményt hagyott az utókorra. A legismertebbek és legnépszerűbbek a főváros, Kairó közelében, a Mokattam-fennsíkon álló piramisok, amelyek 4500-4600 éve épültek. A Hufu (Kheopsz) piramisként ismert legnagyobb építmény az ókori világ hét csodája közül az egyetlen, amely napjainkban is áll. Maga a teljes mező a három nagyobb piramison kívül magába foglalja a hozzájuk tartozó halotti templomokat, kisebb piramisokat, impozáns völgytemplomokat valamint Egyiptom egy másik jelképét, a gízai piramisokkal egy időben készült Nagy Szfinxet. Története során többször eltemette a homok, Napóleon egyiptomi hadjárata idején is csak a feje látszott ki, de ma ismét teljes méretében látható.

Fotó: Unsplash

A Karnak templom Luxorban

A piramisok és a Szfinx mellett Luxor és a Királyok Völgye is a turisták százezreit vonzza évente. A Nílus által kettéosztott Luxor az ókori Egyiptom egyik fővárosa volt, ma „a világ legnagyobb szabadtéri múzeumaként" is ismert. A keleti parti rész modern várossá nőtte ki magát, ám közben megőrizte dús, zöld környezetét, hagyományos bazárját és a Nílus csodálatos látképét. A nyugati part nekropoliszáról és halotti templomairól híres: a Királyok Völgye, a Királynék Völgye, a munkások faluja, a Medinet Habu templom tartozik a kiemelt látványosságok közé. A Tutanhamon sírjáról és a számos könyvben és filmben megidézett „fáraó átkáról" nevezetes Királyok Völgyében sűrítve tapasztalhatunk meg mindent, amiről az ókori Egyiptom ma is csodált és híres.

Foto: Unsplash

ÉJSZAKAI ZSIBONGÁS

A nappali meleg miatt az utcákon éjszaka zajlik az élet; ilyenkor igazi őrület – zsibongás, zaj, szagok – fogadják az üdülőtelepeket elhagyó turistákat. Fel kell készülni arra, hogy az árusok igencsak rámenősek, és szinte elvárják, hogy alkudozzunk velük. Nőknek nem tanácsos egyedül sétálniuk az óvárosokban – bár Egyiptom az elfogadóbb muzulmán országok közé tartozik, ajánlott kerülni a laza, kihívó öltözéket.

Fotó: Unsplash

FONTOS SZABÁLYOK

Egyiptomban fontos betartani néhány alapvető higiéniai szabályt: mivel a csapvíz nem iható, még a fogmosáshoz is használjunk palackozott vizet, illetve már az első napon ajánlott beszerezni gyomorrontás elleni gyógyszert. Ezt érdemes helyben, Egyiptomban megvenni – többnyire még a szállodákban is kapható. A legbiztonságosabb, ha csakis a szállodában étkezünk, mivel a legjobb városi éttermekben is előfordulhat, hogy szennyezett csapvízzel mossák meg a hozzávalókat.

CSAK NEGATÍV TESZTTEL

A jelenleg érvényben lévő szabályozások alapján az Egyiptomba utazó román állampolgároktól az afrikai ország hatóságai csak 48 órán belül készült negatív koronavírus-teszttel engedélyezik a belépést. Mielőtt útnak indulunk, ajánlott alaposan tájékozódni az aktuális rendelkezésekről.

AMI MÉG ÉRDEKELHET