Téli kisokos – hogyan fotózzunk fagypont alatt?

A mínuszokban való fotózás külön sportként is felfogható.

Fotó: Unsplash
Télen nemcsak a hőingadozás, hanem a páratartalom és a fénymennyiség is befolyásolja az elkészült képek minőségét, a digitális gép működését.

Éltető melegség

Már 10°C alatt sem működik tökéletesen a digitális gép. Fagypont alatt ne lepődjünk meg, ha azt mutatja, hogy lemerült a tökéletesen töltött elem. A probléma megoldása az akkuk melegen tartásában rejlik. Míg a gép a hátizsákban lapul, az akkukat, pótakkukat tartsuk a belső zsebünkben. Ha mégis kihűltek, kezünk melegére újra jól dolgoznak majd. Az LCD kijelző a folyadékkristály miatt szintén lelassul, ezért kapcsoljuk ki, és használjuk helyette gépünk keresőjét.

Kilehelni a párát

Mikor fáradtan visszamegyünk a meleg szobába, a fagyosra hűlt gépek is csak lassan melegszenek fel, és lecsapódik rajtuk a téli levegő párája – még belül is. Hagyjunk nekik fél órányi akklimatizálódást hűvös helyen, különben akár rövidzárlattal is számolhatunk. Hóesésben vagy esőben hasznos lehet vízhatlan tokba tenni az apparátust, ami a közvetlen csapadéktól is tökéletesen véd.

Fotó: Pexels

Túl sok fényben

A nap okozhat kellemetlen meglepetéseket, ám a hó még ennél is nagyobb falat: a mindenhonnan tükröződő, szikrázó fehérség becsapja az automatikát. A legtöbb gép alulexponál, mert túl sok a fehér felület, ezért a kép sötétebbé válik. Ezt ellenőrizzük az első képek elkészülte után és az EV expozíciókorrekció segítségével 1-2 értéket módosítsunk rajta.

Okos korrekciók

Bizonyos kamerák eleve tartalmaznak „havas táj" vagy „sport" módot, ezt feltétlenül használjuk ki. Ha van rá lehetőség, a fénymérés típusát is átállíthatjuk: mátrixról állítsuk spot módba, így a kép közepén lévő figura vagy portré helyesen lesz exponálva. Használjunk polárszűrőt, hogy a becsillanásokat elkerüljük, így nagyon szép végeredményt kaphatunk. De kísérletezhetünk akár polár-napszemüvegünk lencséjével is. Jó játék.

Szürkületi trükkök

A korai sötétedésben hamar bekapcsolhat a vaku. Kapcsoljuk ki, különben csak szállingózó hópelyhek lesznek a képen. Állítsuk stabil helyre/állványra a gépet, vagy levegőt visszatartva tartsuk ki, míg exponál – ha ezt megtesszük, a záridőt hosszabbra állítva szép eredményeket érhetünk el. Tanácsos szürkületben feltolni az ISO értéket, így rövidebb záridővel is jó kép készülhet.

Fotó: Unsplash

Akció közben

Szeretnénk sajátos szemszögből megörökíteni a síelést, a snowboard-tükkjeinket vagy a szánkózást? Kössük magunkra a kamerát! Csatoljuk fix helyre úgy, hogy kezünket szabadon tudjuk használni. A sporteszközre rögzítve még izgalmasabb a hatás. Egy átlagos digitális gép nem tud időzített felvételsorozatot készíteni, tehát mindig el kell kattintani. Ha extrém sportot akarunk rögzíteni és nem tudunk akármikor exponálni, érdemes beruházni egy akciókamerára.

A napfény színe

Az átlagos fényviszonyokhoz képest a napfény színhőmérséklete is változhat. Naplemente közben 2-3000 K, ködös időben 10000, magas hegyeken és nyílt tengeren 10-20000 K is lehet. Ilyenkor válik túl sárgává vagy túl kékké a kép. Ezt mindenképpen módosítsuk a gép beállításai között, a funkciót WB (white balance) néven találjuk meg.

AMI MÉG ÉRDEKELHET