Lesznek, akik majd az óceánról csodálják meg a következő teljes napfogyatkozást

Elképesztő utazás, amely során az Indiai-óceánon, luxuskörülmények között hajózva lehet élőben követni egy látványos kozmikus jelenséget.

A jövő év áprilisi teljes napfogyatkozás Ausztrália nyugati része és Dél-Kelet Ázsia között lesz látható. Vagyis a legjobb módja a jelenség megfigyelésének egy luxushajó fedélzetén adódik, az Indiai-óceánon... Legalábbis így gondolják a Smithsonian Journeys utazási irodánál, akik a Ponanthajózási társasággal szövetkezve 16 napos luxusutat kínálnak a fontos égi esemény köré szervezve.

Illusztráció: Smithsonian Journeys

Az utasok a lehető legideálisabb körülmények között figyelhetik majd meg a jelenséget, de előtte és utána is számos program vár rájuk. Az utazásra 2023. április 9-24. között kerül sor, az árak egy főre 20 ezer dollártól indulnak. Az óceánjáró túra Bali szigetéről indul, ahonnan a Komodói Nemzeti Park felé veszi az irányt a hajó. A szigeten lehetőség lesz a lubickolásra, de a szerencsések akár a világ legnagyobb gyíkját, a komodói sárkányt is megpillanthatják a természetes élőhelyén. A következő megálló Kelet-Timor: itt a korallok közötti búvárkodás, illetve a helyi törzsek életével való ismerkedés szerepel a programban.

Fotó: Smithsonian Journeys

Komodói Nemzeti Park

Az utazás második szakasza az ausztráliai Kimberley régióban indul, a Föld egyik legrégebbi, máig érintetlen vidékén, ahol vadfigyelés, túrázás, evezés, illetve természetes forrásokban való fürdőzés vár a hajó utasaira. A következő két napot a nyílt tengeren tölti az óceánjáró, így kellő idő jut arra, hogy megtalálják a napfogyatkozás tökéletes megfigyelésének helyszínét.

Fotó: Smithsonian Journeys

A jelenség egyike az öt teljes napfogyatkozásnak, amelyet ebben az évtizedben lehet majd megfigyelni a Földön. Ráadásul ez a ritka hibrid napfogyatkozások közé tartozik majd – vagyis egyes helyeken csakis részleges, máshol teljes jelenség lesz látható. Az óceánjáró utasaira természetesen ez utóbbi vár. Emellett különböző szakemberek (asztrofizikusok, történészek) is csatlakoznak az utazókhoz, hogy teljes körű felvilágosítást nyújtsanak a látottakhoz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET