Várnak a programok – Temesvár, Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban!

Több mint 2500 művész, 12 zenei fesztivál, 15 további tematikus seregszemle – mindez és számtalan további program várja az érdeklődőket egész évben Temesváron.

Illusztráció: timisoara2023.eu

Temesvár az idén Veszprém és a görögországi Elefszína mellett viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Bár a programok már az év eleje óta tartanak, az igazi nagyüzem ezen a hétvégén, február 17-19. között, az Európa Kulturális Fővárosa évad hivatalos megnyitójával indul be. A háromnapos esemény programja itt található. A Béga-parti városban ezt követően az év végéig továbbra is egymást érik a különböző események: egyebek közt előadások, koncertek, kiállítások, vetítések, fesztiválok, könyvbemutatók, konferenciák várják a belföldi és külföldi érdeklődőket.A projektben közreműködő több mint 200 intézmény, együttes és egyesület átlagban heti 30 eseményt szervez.

Illusztráció: timisoara2023.eu

Természetesen a már jól ismert eseménysorozatok (mint a Jazz X, vagy a TESZT) is betagozódnak az Európa Kulturális Fővárosa programkavalkádba, amely sok egyéb mellett 5 színházi seregszemlét és 12 – a barokk muzsikától a rockon át a világzenéig ívelő műfajokat felvonultató – zenei fesztivált tartalmaz. A képzőművészeti kiállítások közül kiemelkedik a bukaresti majd a franciaországi avantgárd szcéna egyik neves festője, Victor Brauner (1903–1966) retrospektív tárlata, amelyhez 50 munka érkezett a párizsi Pompidou Központból.

Egy másik fontos tárlat Constantin Brâncuși (1876–1957) alkotásait mutatja be.

Az őszi esemény a szobrászművész legfontosabb romániai kiállítása az utóbbi 50 évben.Nemzetközi hírű vendégekből sem lesz hiány, hiszen a Mihai Eminescu Nemzeti Színházban fellép majd John Malkovich és Isabella Rossellini is, de Temesvárra látogat két Nobel-díjas író, a török Orhan Pamuk és a lengyel Olga Tokarczuk is.

A Kulturális Főváros programja itt található.

Fotó: timisoara2023.eu

Temesvár, Veszprém és Elefszína Újvidéktől, a litvániai Kaunastól és a luxemburgi Esch-sur-Alzette településtől vették át erre az évre az Európa Kulturális Fővárosa címet, és a stafétát az észtországi Tartunak, az ausztriai Bad Ischlnek és a norvégiai Bodø-nak adják majd tovább.

A kezdeményezés a nyolcvanas évek elején indult az akkori görög és francia kulturális miniszter javaslatára, így 1985-ben a kontinens civilizációjának bölcsője, Athén viselte először az akkor még Európa Kulturális Városának nevezett címet. Bár a lebonyolítás és az elnevezés is módosult, a lényeg azóta sem változott: az Európai Unió szaktestülete által kiválasztott városok az adott naptári évben olyan eseménysorozatot szerveznek, amely a kulturális sokszínűségre alapozva hozzák közelebb egymáshoz a kontinens lakóit.

Az eddigi 65 település számára a cím a kulturális és társadalmi fejlesztések mellett promóciós is lehetőséget teremtett.

Illusztráció: timisoara2023.eu

A 2000-es millenniumi esztendőben egyszerre 9 kulturális fővárosa volt Európának, azóta pedig évi két település viselte a címet. Ez a szám tavaly nőtt háromra és marad ennyi jövőre is. A járványhelyzet miatti halasztások mellett ebben az is közrejátszik, hogy immár háromévente egy harmadik települést is kiválasztanak az EU-tagjelölt, illetve az Unióval társult országokból – erre korábban is volt példa Isztambul és a norvégiai Stavanger esetében.

Románia eddig egyszer, 2007-ben adta Európa Kulturális Fővárosát.

Nagyszeben sikeres rendezvénysorozata után Temesvár 2010-ben döntött a 2021-es eseményre való pályázásról. Két évvel ezelőtt azonban a COVID-19 közbeszólt, így a város végül az idén látja vendégül a kontinenst.

Fotó: Iosif Rozemberg

A pályázat és a program kialakítása során kiemelten támaszkodtak Temesvár multikulturális jellegére, hiszen a város és a bánsági régió számos népcsoport (többek között románok, magyarok, németek, szerbek, szlovákok, ukránok) és vallási felekezet otthona.

Temes megye székhelyén egyedülálló módon három különböző nyelvű állami színház is működik.

A dualizmus korában a város az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legfontosabb ipari, kereskedelmi és kulturális központja volt, ezekre az értékekre pedig a mostani programsorozatban is alapoznak a szervezők. Már a szlogen is utal arra, hogy a településhez számos történelmi jelentőségű, regionális és nemzetközi premier fűződik – a „Világítson általad a város” mottó arról emlékezik meg, hogy a kontinentális Európában 1884-ben Temesváron vezették be elsőként az elektromos utcai közvilágítást.

Az infrastrukturális fejlesztések közel 140 év után is folytatódtak, hiszen az eseménysorozatra való felkészülés során 5 mozit újítottak fel, kialakították a MultipleXity művészeti és technológia központot, valamint fejlesztéseket hajtottak végre a Művészeti Múzeumban, a Mária Terézia Bástyán és Cioca reptéren is.

​Programajánló

Fotó: timisoara2023.eu


Az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében Temesváron az idén több mint 100 kiemelt program fut, ezekből válogattunk néhányat. A lista itt található.

  • Február 17. – április 30. Te egy másik én vagy – Testkatedrális Adina Pintilie multimédia kiállítása
  • Február 17. – május 28. – Victor Brauner: találmányok és mágia – Kiállítás Victor Brauner (1903–1966) festő műveiből
  • Március 13-18. – WDR Sinfonieorchester Köln – Szimfonikus koncertsorozat
  • Áprilisban – Világmegváltó gondolatok: Orhan Pamuk, Olga Tokarczuk, Jean-Pierre Sauvage, Jean-Marie Lehn – Irodalmi konferencia-sorozat
  • Április 15. – február 15. – Baroque Reloaded – A Temesvári Nemzeti Művészeti Múzeum tárlata
  • Május-szeptember – Barokk vízizene – Koncertsorozat
  • Májusban – Temesvári Eurórégiós Színházi Találkozó (TESZT) – Fesztivál a Csiky Gergely Állami Magyar Színház szervezésében
  • Május 30. – június 2. – Francia Nemzeti Zenekar – Szimfonikus koncertsorozat
  • Júniusban – Flight Fesztivál
  • Júniusban – Középkori Fesztivál a Hunyadi-kastélyban
  • Június 30. – július 3. – Jazz X
  • Június-július – Impulse Fesztivál
  • Július 23. – Pokoli vígjáték – Színházi előadás John Malkovich főszereplésével
  • Augusztus 24-27. – Codru Fesztivál
  • Szeptember-október – Constantin Brâncuși: román források & egyetemes perspektívák – A Temesvári Nemzeti Művészeti Múzeum tárlata
  • Szeptember-október – Eurothalia – Európai színházfesztivál
  • Szeptember-november – Retracing Bartók – Jazzkoncertsorozat
  • Október-november – Régizene Fesztivál
  • Október 24-27. – Temesvári Nemzetközi Irodalmi Fesztivál
  • November 30. – Darwin mosolya – Isabella Rossellini egyszemélyes előadása
  • December 29-január 2. – Fényfesztivál
AMI MÉG ÉRDEKELHET