Călătorii ecologice și vacanțe cu străinii: vei urmări aceste tendințe de călătorie în 2024?

Un sondaj realizat în rândul a peste 27.000 de persoane din 33 de țări și teritorii a dezvăluit care ar putea fi cele mai importante tendințe de călătorie de anul viitor.

Foto: Shutterstock

Modul în care călătorim este în continuă schimbare. În condițiile în care unele destinații devin prea fierbinți pentru turiști și în care progresele tehnologice ne inspiră să schimbăm modul în care călătorim, anul viitor nu va fi o excepție. De la vacanțe cu inteligență artificială la călătorii cu persoane complet străine, iată câteva dintre cele mai mari tendințe de călătorie pe care le-am putea vedea în 2024.

Foto: Shutterstock

Platforma de rezervări online Booking.com a intervievat peste 27.000 de persoane din 33 de țări și teritorii pentru a compila concluziile în cadrul raportului de predicții de călătorie pentru anul 2024 al companiei.

Mai mult de jumătate dintre călători iau în considerare modul în care schimbările climatice vor influența felul în care își vor planifica vacanțele în 2024. În ultimul an, au fost doborâte numeroase recorduri climatice, iar incendiile de vegetație, inundațiile și valurile de căldură au măturat multe destinații populare de vacanță din Europa.

În iulie, Sardinia și Sicilia au înregistrat temperaturi de peste 46°C.

Ca urmare, 56% dintre oameni sunt de acord că, pe măsură ce temperaturile cresc în apropiere de casă, plănuiesc să călătorească în altă parte pentru a se răcori. Dar tot ceea ce facem în timpul vacanței, de la zborurile pe care le luăm pentru a ajunge acolo, până la mâncarea pe care o consumăm sau hotelurile în care stăm, crește emisiile de carbon. Așadar, ce îi împiedică pe călători să își rezerve vacanțe care țin cont de schimbările climatice? Banii, potrivit Booking.com. Una din patru persoane a declarat că ar fi mai interesată de călătoriile sustenabile dacă bugetul lor ar fi nelimitat. Aceasta include vizitarea unor destinații turistice mai puțin populare, compensarea amprentei de carbon și asigurarea faptului că banii pe care îi cheltuiesc sprijină economiile locale.

​Ar putea AI să ne planifice vacanțele în 2024?

Foto: Shutterstock

Booking.com prezice că inteligența artificială va juca un rol mai important în modul în care vom călători în 2024. Aproape jumătate dintre toți cei chestionați au declarat că ar fi interesați să folosească instrumente de AI pentru a planifica o viitoare călătorie. Generațiile mai tinere promovează această schimbare, milenialii fiind cei mai predispuși să ia în considerare folosirea acestei metode alternative pentru a-și pune la punct itinerariile. Multe site-uri de rezervări de călătorii și motoare de căutare folosesc deja tehnologia AI pentru a îmbunătăți experiențele clienților. Aceste instrumente ar putea juca, de asemenea, un rol odată ce ajungem la destinație, 62% dintre mileniali afirmând că ar aprecia perspectivele, sfaturile sau indicațiile unui companion AI în timpul vacanței.

​Călătoriile solo sunt încă în creștere

Foto: Shutterstock

Companionul cu care alegi să pleci în străinătate se pare că se schimbă, de vreme ce tot mai mulți oameni pleacă singuri. Două din cinci persoane au declarat că au călătorit singure în ultimele șase luni și aproape trei din cinci și-au făcut vacanța singure în ultimul an. Descoperirea de sine este obiectivul, aproximativ două treimi dintre oameni spunând că au fost cea mai bună versiune a lor atunci când au fost plecați singuri.

Dar nu este neapărat vorba de a fi izolat pe o plajă ascunsă sau de a călători singur într-un oraș necunoscut.

Generația Z a fost, de asemenea, grupul de vârstă care a fost cel mai probabil să găsească atractivă experiența de a călători cu străini. Aproximativ una din 10 persoane din această generație alege să călătorească singură în cadrul unor excursii organizate pentru a cunoaște persoane cu interese comune, în timp ce puțin peste 10 la sută sunt, de asemenea, deschiși să cunoască oameni noi în timp ce călătoresc singuri.

AMI MÉG ÉRDEKELHET