5 tengerpart a nagyvilágból, amelyet pont nyáron nem érdemes felkeresni

Vannak olyan tengerpartok, amelyeket egyáltalán nem a nyári melegben érdemes meglátogatni – íme öt olyan hely, ahol a hideg időszakban is zavartalanul átélhetjük a szél és a hullámok mélyreható erejét, miközben látványos dűnék és magas sziklák között bolyongunk.

Fotó: Shutterstock


Cox Bay – Kanada

A Vancouver-sziget nyugati oldalán található kisvároshoz, Tofinóhoz közel található strandon a viharos időjárás egy igazi turisztikai látványosságnak számít: Cox Bay vad tája és panorámás kilátása miatt az egyik legjobb hely a természeti erők megfigyelésére. A strandot a profi szörfösök is szeretik, de a környező erdők festői útvonalait a túrázók is előszeretettel használják. „Viharriadó” esetében meghúzhatjuk magunkat a közeli szállodák és éttermek egyikében, ahonnan biztonságból nézhetjük meg a felkavarodott tenger hullámait.

Fotó: Unsplash

Hot Water Beach – Új-Zéland

A Coromandel-félszigeten található partszakasz homokjában természetes forró medencék alakultak ki – melyek télen sem hűlnek le. Ugyan a „természetes pezsgőfürdőket” többen is előszeretettel használják, a hűvösebb napokon azért jóval kevesebb ember merészkedik ki. A strandra érdemes egy kisebb lapáttal indulnunk, hogy ki tudjuk ásni személyes, forró medencénket, ahol a víz hőmérséklete a 60 Celsius-fokot is elérheti. Ügyeljünk viszont az árapályra, hiszen az nem lenne túl kellemes élmény, ha a hideg tenger vize egyszer csak a nyakunkba zúdulna.

Fotó: Shutterstock

Charmouth Beach – Egyesült Királyság

Bár lehet, hogy a délen, Exetertől keletre található Charmouth Beach nem a legmelegebb strand, a kövületek, ősmaradványok iránt érdeklődőknek ez nem gond, hiszen ők örömmel találnak más elfoglaltságot a parton. Az angliai Jurassic Coaston található strand az itt fellelhető fosszíliák sokszínűségéről híres. Amennyiben be szeretnénk szállni a kalandba, a tengerbe ömlő folyó nyugati oldalán érdemes nézelődnünk, mert ez a part a legalkalmasabb a kincskeresésre.

Fotó: Shutterstock

Reynisfjara – Izland

Reynisfjara fekete, bazaltokban gazdag tájához foghatót nem igazán láthatunk máshol. A partszakaszt gyalogosan tudjuk megközelíteni Izland egyik legdélebbi városából, a Rejkjavíktól nagyjából 2,5 órás autóútra található Vikből. Lenyűgöző élményben lehet részünk az éles sziklafalak között, a fekete homokon sétálva, hangulatot pedig csak fokozza, hogy a Trónok harca és a Csillagok háborúja egyes jeleneteit is itt forgatták.

Fotó: Shutterstock

Kvalvika – Norvégia

A Lofoten-szigeteken található strandra érkezve olyan érzés foghat el minket, mintha a világ végére érkeztünk volna. Az élményhez viszont meg is kell dolgoznunk, ugyanis utunk az 543 méter magas Ryten-hegység négy kilométeres túraútvonalán vezet át. A meredek sziklák és a türkizkék víz kontrasztja elképesztő látványt nyújt, és ha szerencsések vagyunk, még a sarki fényeket is megcsodálhatjuk innen.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET