A tengerparti vakáció sokkal fontosabb, mint gondolnád! Íme minden, amit tudnod kell a blue mind-ról!

Vajon miért pont a tengerek, a folyók, a tavak és a medencék közelében érezzük a legjobban magunkat?

Fotó: Shutterstock

A blue mind kifejezés azt az enyhén meditatív állapotot jelenti, amit a víz közelében vagy a vízben érzünk, eggyé válva a hullámokkal, a habok simogató mozgásával. Kutatások bizonyítják, hogy a víz közelében eltöltött idő elengedhetetlen a kiegyensúlyozott boldogság eléréséhez – vagyis nem véletlenül vágyunk mindig a tengerpartra. A vízben töltött idő kisimítja az idegeiket, és már pár nap alatt is képesek leszünk megújulni.

Wallace J. Nichols tengerbiológus két évtizedes kutatás után könyvet is írt a jelenségről, ami hamar bestsellerré vált az Egyesült Államokban. ABlue Mindcímen kiadott írás tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a víz közelsége elősegíti a mentális egészséget és a boldogságot. A biológus tudóstársaival egyetértésben határozottan javasolja mindenkinek a blue mind (kék elme) állapot elérését – főleg azoknak, akik lelkileg, fizikailag is kimerítő életet élnek.

​Mit tesz velünk pontosan a blue mind?

Fotó: Unsplash

Csökkenti a stresszt és a szorongást, javítja az általános közérzetet, fokozza a boldogságérzetet, jótékonyan hat a szívre és a légzőszervrendszerre. Egyre több vízi terápiát indítanak olyan embereknek, akik súlyos függőségben szenvednek, szorongásos zavarokkal küzdenek, sőt egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az autizmus kezelésében is kimondottan hatékonyak ezek a módszerek.

A víz közelében való tartózkodás fokozza a kreativitást és javítja a kommunikáció minőségét.

Szintén a tengerbiológus kutatásaiból derült ki, hogy a víz látványa és érintése jó érzést keltő hormonokkal, dopaminnal, szerotoninnal és oxitocinnal árasztja el az agyat. A tengerpart, az óceán vagy a mozgó víz légköre több negatív töltésű iont tartalmaz, amelyek hatására az agy felszabadítja a hangulatjavító hormonokat, valamint csökkenti a stresszhormon kortizol szintjét.

​A kék szín ereje

Fotó: Shutterstock

Miért pont kék elmének hívjuk a jelenséget?

Az agy minden színnel szemben a kék színt részesíti előnyben, és a mentális egészségre is ez hat a legjobban. Tökéletes bizonyítékul szolgál az a tény, hogy miután Japánban több pályaudvart kékkel világítottak meg, csökkent az öngyilkosságok száma, ahogyan az Egyesült Királyságban is hasonló eredményeket értek el a peron szélét jelölő kék színnel. Ezért már otthonunkban, munkahelyünkön kihelyezett vizes jelenetet ábrázoló kép vagy tengerparti emléket megörökítő fotó, egy asztali szökőkút, vagy akvárium is hasonlóan pozitív érzéseket továbbít a testünk számára.


AMI MÉG ÉRDEKELHET