Egy magányos bálna története – lenyűgöző természetfilm

Él a földünkön egy különleges bálna, akivel senki nem barátkozik. Túlélt háborúkat és még mindig énekelve szeli a hullámokat, hátha végre valaki megérti őt.

Fotó: Getty Images

A hibrid bálnáról készült film egyik producere Leonardo DiCaprio, aki 50 ezer dollárral járult hozzá a költségekhez.

A különleges bálnáról először 2014-ben The Lonliest (magyarul: A legmagányosabb) címmel mutattak be dokumentumfilmet, és azóta több természetfilm is megörökítette a sztoriját. Azóta készült egyújabb alkotás, amelynek júliusban volt a premierje, címe: The Loneliest Whale: The Search for 52., (azaz A legmagányosabb bálna: kutatás az 52-es után). 52-esnek nevezték el ugyanis a tudósok a főszereplő bálnát, az egyetlen olyan példányt a világon, aki szokatlanul magas 52 hertzen kommunikál. A Csendes-óceán barázdás bálnái 20 hertz körül, míg a kék bálnák 10 és 39 hertz közötti frekvencián "beszélnek" egymással, így az 52-es éneke számukra érthetetlen, sőt lehet, hogy nem is érzékelik.

A dokumentumfilm július 16. óta érhető el streamingen.

Hibridként a vadvilágban

A cetkutatók, tengerbiológusok nem biztosak benne, hogy 52-es kék bálna. Bár a kék bálna és a közönséges barázdás bálna tipikus fajtajegyeivel is rendelkezik, valószínűleg a két említett sziláscet hibridje lehet, és talán pont emiatt más a hangja is. De olyan elméletek is születtek, hogy esetleg az 52-es süket, és ezért ad ki más hangot, mint társai. Vagy előfordulhat, hogy azért nem hasonlít egyértelműen egyik cetfajra sem, mert valamilyen születési rendellenességgel él. Az 52-es több mint 30 éve vándorol egyedül az alaszkai Kodiak-szigetcsoport és Kalifornia partjai között: az 1989 óta tartó megfigyelések alapján 708 km-es volt a legrövidebb és 11 062 km-es (2002-2003) a leghosszabb vándorútja.

32 éve hallgatjuk

Fotó: Getty Images

32 éve véletlenül fogták be a Csendes-óceánba telepített katonai mikrofonok az 52-es hangját, – az amerikai haditengerészet még a hidegháború alatt szerelte fel ezt a területet hidrofonokkal. Bill Watkins cetkutató 2004-ig, azaz haláláig az 52-es megfigyelésével foglalkozott.

A filmet több mint tíz évig forgatták, a filmkészítők célja pedig nem titkoltan az, hogy felhívják a figyelmet a tengerek zajszennyezésére, a káros ingerek állatokra gyakorolt hatására – a filmben van is egy rész, amelyben azt mutatják meg, egy óceánjáró elhaladása mennyire zavaró az 52-esnek. A magányos bálna nem adja fel, továbbra is szeli az óceánokat, mi pedig reméljük, hogy a róla készült filmnek köszönhetően több figyelmet kapnak természetes vizeink és a benne élő élőlények.


THE LONELIEST WHALE hivatalos trailere:

youtu.be

THE LONELIEST WHALE | Official Trailer | Bleecker Street
AMI MÉG ÉRDEKELHET