A természet kevésbé ismert csodái a világ minden tájáról

A Földön néha egészen különleges dolgok jönnek létre.

Fotó: Shutterstock


A Plitvicei-tavaktól kezdve az Avatar-filmeket inspiráló lebegő sziklaparkon át egészen a Grand Canyonig számtalan természeti látványosság található a Földön. Míg azonban ezek világszerte ismertek, akadnak olyan természeti csodák is, amelyek létezéséről sokkal kevesebben tudnak.

Vörös Part – Kína 

A Kína észak-keleti sarkában, az észak-koreai határ közelében fekvő Pandzsint egy különleges és igencsak látványos jelenség miatt keresik fel a turisták. A vörös part színét egy hínárfajta adja, amelynek erősen lúgos talajra van szüksége a fennmaradáshoz. A növény kedveli a sós tengervizet, amit fokozatosan szív fel, és ennek köszönhetően tavasztól őszig bíborszínben pompázik.

Csokoládé-hegyek – Fülöp-szigetek

Fotó: Shutterstock

Homokos tengerpartjai mellett furcsa domborzata teszi egyedivé a Fülöp-szigetekhez tartozó Bohol-szigetet. A közepén ugyanis trüffelekre vagy kakaóhegyekre hajazó, a száraz évszakban barna színű kúpszerű képződmények emelkednek ki – innen származik a Csokoládé-hegyek elnevezés. A becslések szerint az erózió és a korall-lerakódások által létrehozott dombocskák száma 1000 és 2000 között van.

Óriás útja – Észak-Írország

Észak-Írország csodálatos természeti nevezetessége mintegy 60 millió éve keletkezett, egy hatalmas vulkánkitörés következtében. Az erupió révén felszabaduló, majd lehűlő bazalt megszilárdult és összezsugorodott, létrehozva a körülbelül 37 ezer „óriási lábnyomot”. Az UNESCO világörökségi helyszín bazaltoszlopai olyan szabályosak, hogy a helyi legenda szerint egy Finn MacCool nevű ír óriás alkotta meg őket.

Márványkatedrális – Chile 

Patagónia egyik legkülönlegesebb látványossága egy összefüggő barlangrendszer, amely a föld, a víz és a szél ereje formált, és a becslések szerint mintegy 50 milliárd tonna, 94 százalékos kalcium-karbonát alkotja. Bár a legtöbbször egyetlen barlangként említik, a Márványkatedrális három különböző részből áll: a Katedrálisból, a Kápolnából és a Barlangból. Impozáns elnevezését annak köszönheti, hogy a barlangrendszert magában foglaló General Carrera-tó türkizkék vize tükröződik a sziklákon, olyan hatást keltve, mintha márványból lennének.

Fly-gejzír – Nevada, Egyesült Államok

A nevadai sivatag rendkívül színes látványossága némiképp kilóg a sorból, a Fly-gejzírt ugyanis nem kizárólag a természet hozta létre. A vörös, barna, zöld és narancssárga színekben pompázó szikla 1964-ben jött létre, amikor kutat próbáltak fúrni a helyén. A földből azonban forró víz tört fel, és hatására ásványi lerakódások képződtek – ezek a folyamatok hozták létre a szikla körüli medencéket is. A szivárványos színek is az ásványoknak, valamint a sziklákon élő algáknak köszönhetőek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET