Megkezdődött az év egyik legjobban várt kulturális eseménysorozata

Fotó: TIFF


Ezer meghívottat és százezer nézőt várnak a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválra Kolozsváron. A június 14-24. között zajló, az ortodox pünkösd miatt idén 11 naposra bővült fesztivál meghívottai között van Daniele Luchetti olasz rendező, aki a fesztivál különdíját is megkapja a kortárs filmművészethez való hozzájárulásáért. Kiválósági díjban Catrinel Dumitrescu román színésznő részesül.

A 23. TIFF programjában csaknem kétszáz film szerepel, a többi között a legújabb román alkotások, de számos kísérőprogram, kiállítás, koncert, közönségtalálkozó és műhelybeszélgetés is lesz. Sibel Kekilli német színésznő, Konsztantinosz Kontovrakisz görög rendező és Hafsteinn Gunnar Sigurdsson izlandi rendező a nagyjátékfilmes zsűri tagjaként lesz jelen, akárcsak Paul Negoescu román rendező és Markéta Santrochová is. A dokumentumfilmes versenyprogram zsűrijét Dana Bunescu román rendező, Mira Staleva bolgár producer és Giuseppe Gariazzo olasz filmkritikus alkotja.

Fotó: TIFF

A versenyprogramban magyar film is van idén, a dokumentumfilm-versenyszekcióba beválogatott Kix egy budapesti utcagyerek életének jelentős szakaszát meséli el másfél órában. A közönségtalálkozón Révész Bálint és Mikulán Dávid rendező is jelen lesz. A fesztivál szerdai napján zajló Magyar Film Napján tíz magyar alkotást láthat a közönség, ezek többségét az alkotók is elkísérik Kolozsvárra. A gyerekeknek és tiniknek szóló MiniTIFF programjába a Breier Ádám rendezte Lefkovicsék gyászolnak című film is bekerült.

Fotó: TIFF

Az ázsiai filmművészetből Japánra fókuszál a fesztivál, és idén először teljes sorozatokat, sorozatok egyes részeit és minisorozatokat is vetítenek, a többi között egy Nicolae Ceaușescu diktátorról szólót. A fesztivál első hétvégéjén a bonchidai Bánffy-kastélyparkban Fritz Lang Metropolisát vetítik zenei kísérettel. A hagyományos helyszínek mellett a felújított válaszúti Bánffy-kastély területén és Szászfenesen is lesznek vetítések. További részletek a fesztivál honlapján találhatók.

AMI MÉG ÉRDEKELHET