Te așteaptă Timișoara, Capitala Europeană a Culturii pentru 2023

Peste 2.500 de artiști, mai mult de 20 de festivaluri tematice și nenumărate alte activităţi îi așteaptă pe vizitatori pe tot parcursul anului la Timișoara.

Ilustrație: timisoara2023.eu

În 2023 Timișoara este una dintre Capitalele Europene ale Culturii, alături de Veszprém (Ungaria) și Eleusina (Grecia). Deși programele se desfășoară încă de la începutul anului, adevărata cavalcadă a începe la 17-19 februarie, odată cu deschiderea oficială a Capitalei Europene a Culturii din acest an. Programul complet al evenimentului îl găsiți aici. Orașul de pe malul râului Bega găzduiește până la sfârșitul anului diverse evenimente culturale: spectacole, concerte, expoziții, proiecții, festivaluri, prezentări de cărți, conferințe îi așteaptă pe vizitatorii din țară și străinătate.

Ilustrație: timisoara2023.eu

Cele peste 200 de instituții, grupuri și asociații care participă la proiect organizează în medie 30 de evenimente pe săptămână în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii pentru 2023. Programul bogat include, printre altele, 5 festivaluri de teatru și 12 festivaluri de muzică – de la muzică baroc până la rock și world music. Dintre expozițiile de artă plastică se remarcă o retrospectivă a lui Victor Brauner (1903–1966), unul dintre pictorii de renume ai scenei avangardiste din București și Franța, la care au sosit 50 de lucrări din Centrul Pompidou din Paris.

O altă expoziție importantă va prezenta lucrările lui Constantin Brâncuși (1876-1957).

Evenimentul din toamnă fiind cel mai important de acest gen din România din ultimii 50 de ani.Nu vor lipsi nici invitați de renume internațional, întrucât pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” vor urca și John Malkovich sau Isabella Rosselini, iar doi scriitori laureați ai Premiului Nobel, Orhan Pamuk din Turcia și Olga Tokarczuk din Polonia, vor vizita, de asemenea, Timișoara.

Programul complet îl găsiți aici.

Foto: timisoara2023.eu

Timișoara, Veszprém și Elefsina au preluat titlul de Capitală Europeană a Culturii de la Novi Sad (Serbia), Kaunas (Lituania) și Esch-sur-Alzette (Luxemburg) și vor preda ștafeta pentru 2024 către Tartu (Estonia), Bad Ischl (Austria) și Bodø (Norvegia).

Inițiativa a pornit la începutul anilor ’80 la propunerea miniștrilor culturii din Grecia și Franța de la acea vreme, iar în 1985 leagănul civilizației continentului, Atena, a fost primul care a deținut titlul de Orașul European al Culturii. Deși organizarea și denumirea s-au modificat, esența nu s-a schimbat de atunci: orașele selectate de comisia de experți ai Uniunii Europene organizează în respectivul an calendaristic o serie de evenimente pentru a apropia locuitorii continentului pe baza diversității culturale.

Ilustrație: timisoara2023.eu

Pentru cele 65 de localități desemnate până în prezent, titlul a reprezentat o oportunitate de promovare, precum și de dezvoltare culturală și socială. În anul 2000, Europa avea 9 capitale culturale în același timp, iar de atunci, câte două localități au deținut titlul în fiecare an. Acest număr a crescut la trei anul trecut și va rămâne așa și anul viitor. Pe lângă amânările datorate situației epidemice, la acest lucru contribuie și faptul că la fiecare trei ani este selectat un al treilea oraș din țările care vor să adere la UE sau sunt asociate UE, așa cum a fost cazul Istanbulului și Stavanger din Norvegia.

România a mai avut o singură dată, în 2007, Capitala Europeană a Culturii.

După o serie de evenimente de succes la Sibiu, Timișoara a decis să candideze pentru evenimentul din 2021 în 2010. Cu doi ani în urmă însă a intervenit Covid-19, așa că orașul va găzdui evenimentul abia în acest an.

Foto: timisoara2023.eu

În timpul dezvoltării candidaturii și programului, s-au bazat foarte mult pe caracterul multicultural al Timișoarei, deoarece orașul și regiunea Banat este casa numeroaselor grupuri etnice (români, maghiari, germani, sârbi, slovaci, ucraineni, etc.) și confesiuni religioase.

Într-un mod unic, în reședința județului Timiș funcționează trei teatre de stat de limbi diferite.

Spre sfârșitul secolului XIX, orașul era unul dintre cele mai importante centre industriale, comerciale și culturale ale monarhiei austro-ungare, iar organizatorii se bazează pe aceste valori și în seria actuală de programe. Chiar și sloganul indică faptul că localitatea este asociată cu multe premiere istorice, regionale și internaționale – motto-ul „Luminează orașul prin tine!” comemorează faptul că în 1884 Timişoara a devenit primul oraș din Europa continentală cu iluminare stradală electrică.

Dezvoltările infrastructurale au continuat și după aproape 140 de ani, întrucât în pregătirea seriei de evenimente au fost renovate 5 cinematografe, a fost creat centrul de artă și tehnologie MultipleXity și s-au făcut îmbunătățiri la Muzeul Național de Artă, Bastionul Theresia și Aerodromul Cioca.

​Ghidul programului

Foto: timisoara2023.eu

Timișoara oferă în acest an peste 100 de evenimente culturale majore. Iată care sunt cele mai importante dintre ele. Aici găsiși lista completă.

  • 17 februarie-30 aprilie – Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului - Expoziție multimedia de Adina Pintilie
  • 17 februarie-28 mai – Victor Brauner: invenții și magie Expoziție retrospectivă a pictorului Victor Brauner (1903-1966)
  • 13-18 martie –WDR Sinfonieorchester Köln Serie de concerte simfonice
  • În luna aprilie – Idei care schimbă lumea: Orhan Pamuk, Olga Tokarczuk, Jean-Pierre Sauvage, Jean-Marie LehnConferințe literare
  • 15 aprilie-15 februarie – Baroque reloaded –Expoziție la Muzeul Național de Artă
  • Mai-septembrie – Baroc Watermusic –Serie de concerte
  • În luna mai –TESZT –Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara
  • 30 mai-2 iunie – Orchestra Națională a Franței –Serie de concerte simfonice
  • În luna iunie –Flight Festival
  • În luna iunie – Festivalul Medieval al Castelului Huniade
  • 30 iunie-3 iulie –Jazz X
  • Iunie-iulie –Impuls Festival
  • 23 iulie – The infernal comedy – Un spectacol cu John Malkovich în rolul principal
  • 24-27 august – Codru Festival
  • Septembrie-octombrie – Constantin Brâncuși: surse românești & perspective universale – Expoziție la Muzeul Național de Artă
  • Septembrie-octombrie – Festivalul European de Teatru Eurothalia
  • Septembrie-noiembrie – Retracing Bartók – Seria de concerte de jazz
  • Octombrie-noiembrie – Festivalul de Muzică Veche
  • 24-27 octombrie – Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara
  • 30 noiembrie – Darwin's smile –One-woman show de Isabella Rossellini
  • 29 decembrie-2 ianuarie – Festivalul Luminilor

AMI MÉG ÉRDEKELHET