Top 5 – Capitalele gastronomiei fără carne

Ce să aleagă cineva care preferă o nutriţie bazată pe plante? Haideţi să vedem câteva dintre destinaţiile noastre preferate.

Foto: 123rf


Tot mai mulţi cred că plăcerea papilelor gustative poate exista și fără o nutriţie bazată pe carne, că hedonismul poate fi atins și printr-un regim vegetarian sau vegan.

Israel

Foto: 123rf

Humus

Tel-Aviv este numită și capitala vegană a lumii, după unele estimări peste 10% din populația țării nu consumă alimente de origine animală. Nu doar humusul și shakshuka asemănătoare ghiveciului nostru sunt „obligatorii" aici, ci și pita umplută cu vinete la grătar, numită sabich.

Spania

Foto: 123rf

Tortilla de patatas

Dacă se gândesc la tapasurile vegetale sau la un gazpacho răcoros, nici cei mai convinși carnivori nu vor protesta. Gastronomia spaniolă abundă în feluri lipsite de carne, cum ar fi tortilla de patatas, o mâncare cu cartofi, asemănătoare omletei, vândută la aproape fiecare colț de stradă.

Vietnam

Foto: 123rf

Destinație ideală pentru cel care tânjește în același timp după peisaje ca din cărți poștale și cele mai bune gustări din legume. Aici, călătorii sunt fascinați mai ales de folosirea mirodeniilor proaspete, cum ar fi de exemplu busuiocul, menta sau coriandrul. Pe lângă supele și rulourile locale, merită încercate și felurile lor cu vinete.

India

Foto: 123rf

Palak paneer din India

A doua cea mai populată ţară din lume nu poate fi ocolită când vine vorba de alimente pe bază de legume. Datorită utilizării ogate și variate a condimentelor, nici carnivorii convinși nu pot protesta la gustarea unor feluri ca samosa ori nenumărate variante de tocănițe de legume picante.

Georgia

Foto: Unsplash

Khachapuri


Nu doar datorită peisajelor uimitoare este o destinație de neratat – și bucătăria locală este extrem de incitantă, fiind totodată și leagănul vinificației. Pe lângă aperitivul gen tapas cu legume numit pkhali, pe lista degustărilor obligatorii găsim și haciapuri, pita coaptă cu ouă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET