Top 5 drumuri auto spectaculoase în afara Europei

Planeta noastră este plină de drumuri care trec pe lângă priveliști minunate.

Foto: Pixabay

Vă prezentăm cele mai frumoase cinci drumuri auto de pe cele cinci continente – deși lungimile lor sunt diferite, au un lucru în comun: toate oferă o experiență de neuitat.

.

Cabot Trail, Canada

Foto: Shutterstock

Pașnicul drum de 300 de kilometri atrage constant iubitorii de călătorii rutiere. Deloc surprinzător, deoarece pe lângă vechile sate de pescari, putem admira și albastrul oceanului, pădurile și stâncile preistorice. Homarul este principala specialitate a restaurantelor de pe Cabot Trail, dar putem să alegem liniștit crabi, stridii, scoici sau macrou, toate provin din capturi proaspete și locale. Fără oprire, întreaga călătorie durează aproximativ cinci ore, dar merită să alocăm programului 3-5 zile întregi și să ne aventurăm cât mai mult în aer liber. Putem face drumeții, plimbări cu caiacul sau barca, călărie, pe vreme bună putem înota, în timpul iernii să facem plimbări cu snowmobilul sau chiar să ne înscriem pentru a urmări balenele.

Garden Route, Africa de Sud

Foto: Shutterstock

Munți care impun respect și orașe de coastă fermecătoare alternează pe traseu. Cei 300 de kilometri pot fi parcurși într-o singură zi, dar nici aici nu merită să ne grăbim. Mai degrabă să parcăm cât mai des posibil și să facem scufundări, să pescuim (ne putem înscrie contra cost pentru toate acestea) sau pur și simplu să facem plimbări lungi. Situat pe coasta furtunoasă a Oceanului Indian, Parcul Național Tsitsikamma este una dintre cele mai importante zone protejate ale țării, pădurile sale native fiind principalele refugii ale păsărilor.

Salar de Uyuni, Bolivia

Foto: Shutterstock

Traversarea celei mai mari și mai remarcabile câmpii sărate de pe planetă – moștenirea lacurilor preistorice care s-au evaporat cu mult timp în urmă – necesită multă planificare, dar cu o pregătire temeinică, ne putem bucura de o experiență pe viață. Cel mai popular punct de plecare pentru excursii este orășelul Uyuni, unde ne putem înscrie chiar și pentru o excursie de o zi, dar mulți turiști aleg drumeția de trei zile (sau mai lungă) ce include deșerturile sudice, vulcani, gheizere, izvoare termale și lacuri la mare altitudine. O călătorie cu mașina merită planificată în lunile mai secetoase, din mai până în noiembrie.

Karakoram Highway, Pakistan

Foto: Shutterstock

Acesta este cel mai înalt drum asfaltat din lume și, astfel, și cel mai înalt punct de trecere a frontierei, aflat la 4.800 de metri, se găsește tot aici. Una dintre puținele rute care traversează Himalaya este și una dintre cele mai periculoase. Terenul este foarte denivelat, iar în cazul ninsorii abundente, este impracticabil și închis luni de zile. Drumul lung de 1.300 km este plin de popasuri montane. Aici priveliștea este uimitoare, și în plus trecem pe lângă multe monumente istorice. Să începem călătoria la Hasan Abdal și să mergem până la granița chineză!

​South Island Circuit, Noua Zeelandă

Foto: Unsplash

Drumul care înconjoară Insula de Sud duce prin peisaje uluitoare, așa că merită să găsim ritmul (de preferință lent) în care putem absorbi toată frumusețea naturală. Cea mai spectaculoasă secțiune este între Te Anau și Milford Sound, care ne poartă prin fiorduri și sub vârfurile Alpilor Neo Zeelandezi. Întregul traseu are peste 2.600 km lungime, așa că oferă suficiente atracții chiar și pentru o săptămână.

AMI MÉG ÉRDEKELHET