Top 5 faruri din Croația

Farurile, aceste santinele singuratice ale mărilor, se găsesc peste tot pe ţărmul și pe insulele Mării Adriatice, iar vizitarea lor poate fi o nouă atracţie într-o regiune cunoscută deja de mulţi.

Foto: Getty Images


Unele dintre farurile de pe coasta Croației sunt de sute de ani bastioane neclintite pentru navigatorii mării, și cu ajutorul tehnicii moderne ajută și azi marinarii în evitarea recifelor. Există însă și turnuri, care în zilele noastre funcționează drept cazare sau ca atracții turistice, și pot fi explorate cu ușurință. Farurile izolate, misterioase și înconjurate de legende trebuie deci văzute în Croația, iar mai jos vă prezentăm cinci dintre cele mai speciale.

  • Lungimea totală a coastelor croate, incluzând și cele aproximativ 1.200 insule, este de 5.800 km.
  • În Croaţia există în total 122 faruri, dintre care 46 sunt mai importante, iar 11 dintre ele funcţionează în prezent ca loc de cazare.
  • Cel mai vechi dintre farurile mai importante a fost construit în 1818, iar cel mai recent în 1958.

Struga

Foto: Wikimedia

Stând la marginea unei stânci abrupte și odihnindu-și privirea pe mare, farul de pe insula Lastovo oferă o priveliște minunată. Așezarea medievală a fost descrisă mult timp de către localnici drept un port ascuns, datorită faptului că este greu de accesat. Păzind intrarea în Golful Struga, turnul construit în 1839 se găsește într-un peisaj de o frumusețe excepțională. Specialitatea „santinelei" constă într-o poveste drăguță legată de partea de sub oglinda apei. La finele secolului al XIX-lea, pescarii au prins aici un crab de 18 kg, pe care l-au trimis împăratului Franz Josef la curtea de la Viena. În semn de recunoștință, domnitorul a mulțumit cu un cufăr de cafea și zahăr pentru amabilitatea adriaticilor. În prezent, turnul înalt de 70 metri conține patru apartamente pentru 2–5 persoane, care îi așteaptă cu bucătărie și baie pe cei care vor să se relaxeze, chiar și cu copii mici, deoarece la marginea golfului adâncimea mării este relativ mică, așa că plaja farului este potrivită și pentru ei.

Palagruža

Foto: Getty Images

Unul dintre cele mai faimoase și impresionante faruri croate este şi cel mai îndepărtat de noi. La turnul aflat pe insula Vela Palagruža se poate ajunge din insula Korčula printr-o plimbare de trei ore cu o barcă cu motor. Clădirea rustică construită pe o stâncă înaltă evocă sentimentul infinității, de aceea a inspirat mulți pictori de la construirea sa în 1876. Merită să ne plimbăm printre stâncile din jur cu paznicii farului, care acum sunt singurii rezidenți permanențiai insulei. Şi insula Vela Palagruža are propria legendă: conform înregistrărilor, în Miercurea Cenușie din anul 1177, a fost vizitată de papa Alexandru al III-lea, și pentru a se bucura mult timp de vederea infinită din fața lui, cina suveranului pontif a fost servită pe unul dintre micile platouri ale insulei. Acesta este numit și astăzi Câmpul Papei, unde, dacă ne place, putem lua și noi un prânz sau o cină. Farul funcționează în prezent ca loc de cazare, cu două apartamente cu câte 4 paturi.

Sveti Ivan na pučini 

Foto: 123rf

De turnul de piatră de lângă Rovinj este asociată, de asemenea, o interesantă legendă. Povestea spune că un doge venețian a ancorat pe insula minusculă în condiții meteorologice nefavorabile. Dogele a aprins o lumânare pe insulă și a mulțumit printr-o rugăciune că nava nu s-a scufundat împreună cu încărcătura. Mai târziu, în 1853, s-a construit un far pe stânca cu o așezare strategică deosebită, pentru a ajuta în continuare navele. Astăzi însă, oferă adăpost în două apartamente cu 4 paturi pentru cei care vor să se odihnească. Datorită apei cristaline, florei și faunei bogate și apei de mică adâncime de lângă coastă, Sveti Ivan na pučini a devenit rapid un loc bun pentru scufundări și o destinație populară pentru familii. Singurul lucru la care trebuie să fim atenți când venim aici în vacanță este aprovizionarea cu alimente: în localitate nu există niciun magazin, iar la Rovinj se ajunge pe apă în 30–45 minute.

Porer

Foto: Getty Images

Mica insuliță aflată la aproximativ 5 kilometri de Premantura, cea mai sudică localitate a Peninsulei Istria, găzduiește un far minunat. Turnul înalt de 35 metri se află în mijlocul micii bucăți de pământ din anul 1833, și poate fi accesată într-un minut de la mal. Porer poate fi o adevărată perlă pentru cei care caută izolarea completă. În turn sunt disponibile 8 paturi, care așteaptă pustnicii moderni în două camere separate – două apartamente cu bucătărie. Iar în ceea ce privește aventurile pe apă: chiar dacă potrivit unor cercetări pe fundul mării zac rămășițe antice, să nu mergem prea departe de țărm, curenții de aici fiind destul de capricioși. Să preferăm o barcă și să navigăm spre insula apropiată Fenoliga, unde putem vedea urmele pietrificate ale dinozaurilor.

Savudrija

Fotó: 123rf

Este unul dintre cele mai populare faruri din Croația, care față de cele prezentate anterior nu se găsește pe o insulă. Aflat la 9 kilometri de Umag, este cel mai vechi far existent pe coasta adriatică, fiind construit în 1818. Își datorează existența unui bal din Viena: principele Klemens von Metternich a fost fermecat de o frumoasă nobilă croată și, ca semn al iubirii sale, a ridicat acest far înalt de 38 de metri. Deși nu întruchipează izolarea perfectă, datorită accesibilității sale ușoare, turnul Savudrija poate fi un obiectiv de neratat pentru o vacanță pe Peninsula Istria. În grădina farului ce poate fi vizitat, ne putem familiariza cu magnifice plante mediteraneene, iar de pe plaja pietroasă aflată la numai 30 metri putem admira, în timp ce ne bronzăm, clădirea veche de două secole.

AMI MÉG ÉRDEKELHET