Top 5 izlandi termálforrás – fürdőzés a gőz és jég országában

A termálfürdőzés alapvetés egy izlandi kiruccanás során. A vulkanikus tevékenységek alkotta szigeten egymást érik a hőforrások és a természetes termikus medencék!

Fotó: Getty Images

Izlandon több mint 250 forró fürdőhelyet tartanak nyilván, a helyi fürdőkultúra évszázados hagyományokon nyugszik: a szigetlakók a munka végeztével, a zord időjárás ellensúlyozásaként előszeretettel látogatták a természetes meleg vizes medencéket, amelyek kedvelt találkozóhelyek, azaz a társadalmi nyilvánosság színterei is voltak.

Blue Lagoon

Fotó: Getty Images

Bár a vize természetes, maga a lagúna emberi ténykedés eredménye 1976-ból. Ekkor épült meg a svartsengi geotermikus erőmű, világelsőként villamosenergia-termeléshez, melegvíz-előállításhoz és távfűtéshez. Az 1980-as évek elején aztán néhány helyi fürdőző észrevette, hogy az erőműből kiömlő, felhevült tengervíz jótékony hatású, többféle bőrproblémát is gyógyít. A felfedezést nyilvános fürdő alapítása követte. A lagúna vize (amely sós, mivel a lávakövek repedései közt tengervíz szivárog be a területre, kékesfehér színét pedig a kovának köszönheti) kétnaponta teljesen kicserélődik, ami garantálja a kemikáliák nélküli, tiszta vízminőséget.

REYKJADALUR

Fotó: Unsplash

Szó szerinti fordításban Gőzvölgy. A Hveragerði településről oda vezető gyalogút nem túl megerőltető, bár nagyrészt emelkedő terepen halad (a túra nem ajánlott tériszonyosoknak, mivel egy szakaszon a szurdok tetején visz az ösvény). A völgy a feltörő termálforrások gőzébe burkolózik, ám sem ez, sem a kénes illat nem bódíthatja el az utazót: táblák jelzik, hol alkalmas a víz fürdésre, viszont hol élet- vagy balesetveszélyesen forró. Nincs belépő, sem öltöző, a békésen legelésző izlandi lovak vagy birkák ellenben a természetes enteriőr részei. A parton öltözködés romantikus, nomád. Ki hogy értelmezi.

VÍTI-KRÁTERó

Fotó: Getty Images

A vulkánkitörés következményeként létrejött, varázslatos színvilágú krátertó a Grjótagjá nevű termálvizes barlang vizével ellentétben fürödhető – de csak okosan, a kijelölt helyeken, leginkább nyáron. Az óvatosság nem árt, különösen itt, egy szunnyadó vulkán (Askja) árnyékában: a víz kéntartalma kifejezetten magas, a szagát hosszasan hordozza a bőrünk, a meder helyenként iszapos (az iszap pedig forró lehet), és a víz hőmérséklete is változó. A „nehézségek” ellenére a Víti az egyik legnépszerűbb természetes termálfürdő az ország keleti felében, az Izlandi-felföldön. Ingyenes, öltöző, kiszolgáló létesítmények azonban itt sincsenek.

HELLULAUG

Fotó: Getty Images

Ez a kicsiny természetes medence az autóút mellett, a vatnsfjörðuri strand közelében található, a vizében hűsölő (pardon, hevülő) utazónak még sincs „autópálya a szomszédom” érzése, mivel a fürdő egyrészt nem látható az útról, másfelől Izlandnak ez a része nem tartozik a forgalmas régiók közé. A 60 centi mély medence felettébb kellemes hőmérsékletű (38 Celsius-fokos) vizében hasalva a fjord és a Breiðafjörður-öböl látványában gyönyörködhetünk. Akinek a panorámától vagy a víztől hirtelen melege lesz, pár lépésre, a tenger vizében gyorsan lehűtheti magát. Ingyenes, öltözködési lehetőség, fürdőszoba vagy zuhanyzó nincs.

Kerlingarfjöll

Fotó: Getty Images

Az Izland középső részét uraló fennsíknak ezen a részén egy trollasszony sétált, aki napkeltekor kővé változott. A legenda szerint így született a Kerlingarfjöll (kerling = öreg hölgy; fjöll = hegy), ám a geológusoknak ennél természetesen valamivel földhözragadtabb magyarázatuk van arra, hogyan született ez a vulkanikus hegylánc, amely a túrázók paradicsoma: hegyek, völgyek, gleccserek és geotermikus mezők között vezet az ösvény Izland talán legfestőibb – a vörös, a sárga, a barna és a zöld különféle árnyalataiban pompázó – vidékére, valamint az azonos nevű, legfeljebb 15 ember egyidejű fürdőzésére alkalmas termálmedencéhez. Utóbbi egy próbafúrásnak köszönhetően jött létre, vize vasban gazdag, hőmérséklete 34-37 fok körüli, a legmelegebb helyek középen találhatók. Ingyenes, öltöző nincs.


AMI MÉG ÉRDEKELHET