Top 5 új múzeum a nagyvilágban

Az elmúlt két év nem kedvezett az új múzeumok és galériák megnyitásának, de idén végre új és érdekes múzeumok nyitják meg kapuikat világszerte, amelyeket érdemes lesz felkeresni.

Fotó: Wikimedia

Lássuk, milyen múzeumok nyitnak 2022-ben – kulturális körkép Isztambultól Gízán, Párizson és Oslón keresztül egészen New Yorkig.

Norvég Nemzeti Múzeum – Oslo

Fotó: Shutterstock

Oslo tengerpartján épül a norvégok új büszkesége, a 100 000 műtárgyat tartalmazó gyűjtemény, melyek között számos középkori emlék is helyet kap. Az új épület egyik leglátványosabb része a tetején található 2400 négyzetméteres, fényárban úszó „Light Hall” lesz. Az új oslói múzeum Skandinávia legnagyobb múzeuma lesz.

Egyiptomi Nagy Múzeum – Gíza

Fotó: Wikimedia

2022 novemberében nyílik meg az Egyiptomi Nagy Múzeum, amely a világ legnagyobb múzeuma lesz, ráadásul egyetlen egy civilizációnak szentelve. A múzeum a gízai piramisok mellett épült, és csak 40 perces autóútra van a fővárostól, Kairótól. A hatalmas épület tárlata összesen 50 000 műtárgyat gyűjt össze, és ez lesz az első alkalom, hogy ugyanazon a helyen lesz látható Tutanhamon kincsének mind az 5000 darabja (beleértve a halotti maszkot is).

Modern Művészetek Múzeuma – Isztambul

Fotó: Istanbul Modern

A török metropoliszban, a Karaköy városrészben épül ez az óriási múzeum, melyet a helyiek egyszerűen csak Modernnek neveznek. A múzeum Isztambul központjában, a vízparton, a kikötő mellett fekszik, a városban sétálgatva egyszerűen lehetetlen elkerülni, az ultramodern épület ragyogása szinte mindenhonnan látszik. Az épületben mozi, könyvtár és koncertterem is helyet kap majd.

Broadway Múzeum – New York

Fotó: Instagram

2022 nyarán nyit az interaktív múzeum a Times Square-en. Bepillanthatunk a Broadway kulisszái mögé, megtudhatjuk, melyek voltak a színház életének mérföldkövei és kik voltak a legfontosabb korszakváltói. Ha tehát olyan szerencsés vagy, hogy New Yorkba visz az utad, mindenképp szánj erre a kultúrtörténeti utazásra legalább két órát.

Serge Gainsbourg emlékház – Párizs

Fotó: Getty Image

A francia költő, zeneszerző és énekes egykori otthona múzeummá alakul. A ház Serge Gainsbourg 1991-ben bekövetkezett halála óta el volt zárva a nyilvánosság elől, de lánya, a színésznő Charlotte kezdeményezésére végre láogatható lesz a ház, ahol Gainsbourg élete utolsó húsz évét töltötte. A fő látványosság Serge híres alkotólakrésze lesz, ahol a zongorája, az art deco bár és a hatalmas szoborgyűjteménye található.

AMI MÉG ÉRDEKELHET