Top 6 brânză de calitate din Alpi – tur gastronomic (Partea I)

Beaufort, Toma, Gruyère – printre altele, acestea sunt tipurile de brânză care impresionează cu aromele lor caracteristice în Triunghiul de aur format din Franța, Italia și Elveția.

Foto: Pixabay

Plimbându-ne în zona graniței comune a celor trei țări, putem ajunge în regiuni unde sunt produse brânzeturi minunate, după un drum cu mașina de doar 1-2 ore. Nu este nevoie de pașaport, ci doar de o burtă goală, cuplată cu dorința de aventură.

​ALPAGE DE SANDRA ET PIERRE ANGELLOZ – REBLOCHON

Foto: Facebook

Primele vite au ajuns în 1995 la familia Angelloz din Saint-Jean-de-Sixt (situat la jumătatea distanței dintre fermecătoarele orașe Chamonix și Annecy). Familia urmează și acum calea tradiţională: în aprilie pornesc cu vacile lor în marea „călătorie” și, pe măsură ce vremea se încălzește, se aventurează tot mai sus în Pasul Aravis, care în luna mai este deja acoperit cu o pădure de flori și iarbă verde.
Parcurg 13 km pe zi, duc cu ei și mașina manuală de muls, iar laptele este procesat în căsuța de lemn a familiei, înconjurată de munți.
Migrația continuă până în octombrie, iar apoi, odată cu apariția vremii reci, vacile se deplasează și ele mai jos, în imediata apropiere a casei. Familia Angelloz produce în primul rând Reblochon tradițional: 365 de zile pe an, de două ori pe zi, imediat după ce au fost mulse vacile, iar produsul lor poate fi degustat în magazinul propriu care aparține micii gospodării și este deschis tot timpul anului. Brânza semi-tare, presată, maturată minim 15 zile. Potrivit legendei, „inventatorul” a vrut doar să se sustragă de la taxa pe lapte, de aceea a făcut prima brânză cu coajă portocalie, cu aromă de nucă și gust ușor fructat, care acum se oferă și la raclette, adică topită peste cartofi fierți.

​GAEC ALPIN – BEAUFORT

Foto: Shutterstock

La ceva mai mult de 100 km spre sud de aici se află Gaec Alpin, format prin fuziunea a doi producători. În turma lor, peste 300 de vaci pasc iarba hrănitoare a Alpilor. Jumătate din ele sunt din soiul Tarentaise, iar brânza Beaufort este făcută din laptele crud al acestor animale. Brânza tare numită după orașul francez Beaufort provine din regiunea franceză Rhône-Alpes și este făcută din laptele crud al vitelor Tarentaise, maturat până la 5 luni.

Are trei tipuri: Le Beaufort (toamnă-primăvară), Le Beaufort d'Été (vară), Le Beaufort Chalet d'Alpage (peste 1.500 m) – acesta din urmă fiind cel mai valoros.

Gaec Alpin se ocupă mai ales cu brânzeturi Beaufort, pentru care poate fi folosit laptele muls din noiembrie până în mai; dar profitând de condițiie zonei, în ofertă există și Le Beaufort Chalet d'Alpage, care este condiționat de faptul ca vacile să pască într-o zonă mai înaltă de 1.500 metri. Brânzeturile celor de la Gaec Alpin pot fi degustate la Crèmerie chez Marthe, punctul lor de vânzare din localitatea Peisey-Nancroix, dar și în fabrica lor sunt organizate în mod regulat tururi ghidate.

​AGRITURISMO SOLEIL LEVANT – FONTINA

Foto: Wikimedia

Ceva mai la est, dar într-o altă țară, aproape la poalele Matterhornului, se află Agriturismo Soleil Levant. Fontina DOP, liderul produselor lactate Soleil Levant, cucerește cu un gust dulce și miros floral. Fontina este produsă de aproape o mie de ani în Valle d’Aosta, din laptele crud de vacă al rasei Valdostana Pezzata Rossa. În funcție de maturare, poate fi orice între moale și semi-tare, așa că gustul variază de la aroma blândă, dulce de nucă, până la robust, uneori chiar astringent.

Nu se consumă doar ca atare, ci este excelentă și în fondue și, desigur, împreună cu vinurile locale fructate.

La Agriturismo Soleil Levant mai fac și alte brânzeturi – Toma, Reblec – precum și unt și iaurt, a căror aromă variază de la un sezon la altul. Pe lângă brânzeturi, găsim aici și mezeluri realizate din propriile animale și vinuri făcute din comorile grădinii locale. Merită să ne planificăm călătoria astfel încât noaptea să ne prindă aici, să ne bucurăm cu adevărat de delicatesele menționate și apoi de micul dejun încununat cu propria lor pâine delicioasă. Confortul camerelor numite după vârfurile Alpilor este completat de masaje și tratamente de aromaterapie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET