Top 7: mini országok, óriási élmények

A legapróbb országok mindegyike megér egy kiruccanást! Figyelem, a „legnagyobbtól" a legkisebb felé haladunk!

Fotó: Getty Images


7. Saint Kitts és Nevis

Fotó: 123rf

A karibi országot két, egymástól 3 km-re lévő sziget alkotja, amelyek 1983-ban függetlenedtek Nagy-Britanniától. A 261 négyzetkilométeres állam lakossága 55 ezer fő, itt született az Egyesült Államok hét alapítóatyjának egyike, Alexander Hamilton itt.

6. Lichtenstein

Fotó: Unsplash

Az Ausztria és Svájc között fekvő, 160 négyzetkilométeres miniállam 37 ezer ember otthona. A Lichtensteini Hercegség uralkodója 1989 óta II. János Ádám. Az alpesi ország a legbiztonságosabb a világon, bűnözési rátája hihetetlenül alacsony, 1997 óta például nem történt gyilkosság az országban.

5. San Marino

Fotó: Getty Images

A világ legrégebbi köztársasága – 301-ben alapították és azóta is független. A 32 ezer fős, 61 négyzetkilométeres törpeállamot teljesen körülöleli Olaszország, de nem tagja az Európai Uniónak.

4. Tuvalu

Fotó: 123rf

A Hawaii és Ausztrália között található, 26 négyzetkilométeres óceániai sziget sík, legmagasabb pontja 16 méter. Az itt élő 10 ezer embert egy kórház látja el, és a turisták miatt sincs szükség továbbiakra, hiszen évente mintegy kétezer utazó keresi fel Tuvalut.

3. Nauru

Fotó: Getty Images

A világ legkisebb, 21,6 négyzetkilométeres szigetországa Ausztráliától északkeletre fekszik, és mintegy 10 ezer ember lakja. Nincs hivatalos fővárosa, legnagyobb települése az alig néhány házcsoportból álló Yaren.

2. Monaco

Fotó: Unsplash

A világ második legkisebb állama a Riviérán ékelődik Franciaország és a Földközi-tenger közé. Az AS Monaco futballcsapat Stade Louis II stadionja az ország lakosságának felét, 14 ezer főt képes befogadni. A luxusáról híres hercegség jelenlegi uralkodója II. Albert.

1. Vatikán

Fotó: Getty Images

A Róma belvárosából leválasztott állam a világ legkisebb (0,44 négyzetkilométer) független országa, a katolikus egyház központja, a pápa otthona. A 100 lakosból alig a felének van állampolgársága, ők mind egyházi méltóságok. Ahogy minden ország, Vatikán is rendelkezik saját útlevéllel, zászlóval és himnusszal, adót viszont nem kell fizetni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET