Top 20 de melodii de ascultat în timp ce conduci

Conform unui sondaj efectuat de compania Seat în Marea Britanie, 90% dintre șoferi recunosc că ascultarea muzicii în mașină le oferă un sentiment de fericire.

Foto: 123rf


Dopamina, un neurotransmiţător care este responsabil de simţul fericirii în creier, este eliberată ca răspuns la un stimul plăcut – cum ar fi o piesă care ne place mult. Marea majoritate a şoferilor ascultă întotdeauna sau foarte des melodiile preferate în timpul condusului, așa cum indică un sondaj realizat de Seat în Marea Britanie, efectuat pe un eşantion de 2.000 de șoferi cu vârste între 18 și 84 de ani. Aceste descoperiri sunt susținute de cercetările publicate în revista Nature, care arată că ascultarea muzicii eliberează dopamină, „hormonul fericirii". În plus, bucuria crește atunci când ascultăm o melodie care ne place în mod special. Deși este greu să listăm toate gusturile muzicale individuale, participanții la sondaj au enumerat și genurile lor preferate, iar pop-ul și rock-ul se află pe primul loc.

64% susțin că ascultarea unor piese specifice le schimbă starea de spirit.

Foto: Seat

Orice fragment al hit-ului formaţiei Queen este un exemplu clar al efectului pe care muzica îl are asupra șoferilor: de aceea „Bohemian Rhapsody", o piesă înregistrată în 1975, se află în fruntea listei celor mai bune 20 de melodii de ascultat în timp ce conduci. Există o mulțime de piese „evergreen" în primele 10 poziții. Cea de-a doua melodie extrem de populară este un alt hit din anii '70, „Dancing Queen", urmat de „Livin' on a Prayer" și alte hituri din anii '80 precum „Walking on Sunshine" sau „Eye of the Tiger".

5 aspecte care fac o piesă să aibă succes

Foto: Seat

conform lui Pablo Cano, muzician, producător și compozitor a peste 500 de piese

  • Ritm. Ritmurile de 2/4 sau 4/4 sunt ușor de identificat și îmbie la dans; sunt la fel de familiare ca bătăile inimii noastre.
  • •Armonia. Cheile majore (Do major, Re major... ) aduc un sentiment de „vitalitate și bucurie". În plus, ideea că "mai puțin este mai mult" se aplică și muzicii: „Multe piese de succes au doar 3 sau 4 acorduri de bază".
  • •Structura. Trebuie să fie logică, astfel încât ascultătorii să poată anticipa ce parte urmează în funcție de stilul melodiei.
  • •Versuri. În general, acestea nu sunt complicate, „astfel încât oricine să poată înțelege mesajul și să se identifice cu acesta". Scopul este de a genera empatie.
  • •Refren. „Trebuie să aibă o melodie simplă, ușor de fredonat". Este ceea ce ascultătorul își va aminti, așa că este foarte important ca refrenul să fie repetat.
AMI MÉG ÉRDEKELHET