Történelmi tájakra viszi el utasait az új török hálókocsis vonat

Kevésbé látogatott régiókat kapcsolna be a turizmusba.

Fotó: Wikimedia


Törökország is bekapcsolódott a hálókocsis vonatos utazások reneszánszába, ugyanis április 19-én elindult a Mesopotamia Express. Az Ankarából induló járat célja, hogy az utazók könnyebben felfedezhessék Anatólia középső és délkeleti részét.

A Mesopotamia Express a fővárosból indulva történelmi és gasztronómiai szempontból is jelentős helyszínekre kalauzolja el az utasait, összesen 1051 kilométeren át. Először a Kappadókia történelmi központjaként ismert Kayseriben áll meg, ahol egy háromórás kiruccanás alatt középkori mecseteket, a helyi bazárt és a Kayseri-várat is felkereshetik az utazók.

Fotó: Shutterstock

Az ókori régészeti emlékekkel teli Malatyában szintén három órát áll majd az express, ezalatt megtekinthetjük az UNESCO Világörökségbe is felvett Arslantepe i.e. 3000-ből származó templomait és szabadtéri falfestményeit. Ezt egy négyórás program követi a borairól és konyhaművészetéről nevezetes Elazığ városában, a visszaút pedig április 21-én kezdődik, Diyarbakırból.

Fotó: Shutterstock

A Mesopotamia Expresst kilenc hálókocsi alkotja, amelyek egyszerre 180 utas szállíthatnak. A kétszemélyes fülkékben ággyá is alakítható ülések, egy hűtő, egy mosdókagyló és egy szekrény található, a gasztronómiai élvezetekért pedig az étkezőkocsi felel. Az egyirányú jegyek ára 9000 török lírától (mintegy 260 eurótól) kezdődnek, a retúrjegyek pedig 8000 lírát, azaz nagyjából 230 eurót kóstálnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET