Tradicionális napernyőkészítés Mianmarban

A mianmari manufaktúrák több száz évesek, és az innen kikerülő napernyők minden milliméterét kézzel készítik.

A délkelet-ázsiai ország természet szépségei, gasztronómiai különlegességei és kulturális értékei mellett érdemes figyelmet fordítani a helyi tradicionális kézművességre is.

Két dolog vált biztossá, amióta Zarni Myo Win mianmari fotós 2018-ban elnyerte a fődíjat egy természetfotós pályázaton: okostelefonnal is lehet művészi képeket készíteni, és a díjnyertes kép miatt még több utazó vesz majd tradicionális mianmari ernyőt, ha az országban jár.

Fotó: Getty Images

A mianmari manufaktúrák több száz évesek, és az innen kikerülő napernyők minden milliméterét kézzel készítik. Igaz, száz évvel ezelőtt még vastag papírból gyártották őket, ami ugyanúgy védett a perzselő naptól, de hamar elhasználódott, így áttértek a pamutvászonra. Ha alkalmi vagy különleges darabot készítenek, akkor selymet vagy szatént feszítenek a bambuszvázra, a festési technika azonban nem változik. Ma már a napernyőket a szivárvány minden színében gyártják, de a tradicionális árnyalat a piros, fekete díszítéssel.

Az ernyőkészítő manufaktúrákban lépésről lépésre mutatják be a termék összeállítását. Érdekesség, hogy nincs olyan kézműves, aki egyetlen gyártási folyamatnál többe folyna bele – tehát, aki az ernyő vázához hajlítgatja a bambuszt, még sosem festett ernyőt, vagy aki épp a kelmét színezi, biztosan nem lakkozott még le egy fogót sem.

Fotó: Instagram


Fotó: Unsplash


Fotó: Pixabay


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


AMI MÉG ÉRDEKELHET