Tradiții de Anul Nou în întreaga lume

Câte naţiuni, atâtea tradiții există pentru momentul în care spunem adio anului trecut și-l salutăm pe cel nou.

Foto: Unsplash

Unii sărbătoresc noul an spărgând farfurii, alții în lenjerie colorată sau mâncând struguri care aduc noroc. Iată câteva obiceiuri speciale din diferite locuri din lume.

Primul musafir – Scoția

Potrivit unei străvechi tradiții scoțiene, cel care trece primul pragul unei case în noul an trebuie să aducă un cadou. Nu trebuie să ne gândim la lucruri mari, poate fi pâine proaspătă sau o sticlă de băutură, important este să aducă noroc în casă.

Strugurele norocului – Spania

Foto: Unsplash

Fix la miezul nopții, spaniolii mănâncă câte o boabă de strugure la fiecare bătaie a ceasului. Cele 12 boabe garantează că anul viitor va fi unul norocos. Se presupune că tradiția există din 1909, când recolta de struguri a fost deosebit de bogată în Spania. Mulți consideră că gustul strugurilor este identic cu anul care vine.

Afară cu vechiturile! – Italia

În sudul Italiei acesta este sloganul zilei de revelion, oamenii aruncând pe fereastră mobilă și farfurii vechi, scăpând în mod simbolic de trecut și sperând la un nou început.

Culori norocoase – America de Sud

Foto: 123rf

Purtarea unei lenjerii intime colorate sub haină în prima zi a anului este o practică obișnuită în mai multe țări sud-americane. Alegerea se face în funcție de dorința pentru noul an: roșul reprezintă dragostea, galbenul bogăția, iar albul aduce armonie purtătorului.

Sperietori în flăcări – Ecuador

Înainte de Revelion, în Ecuador se realizează marionete de paie cu fețe desenate și îmbrăcate în haine vechi, care în final sunt aprinse. Potrivit tradiției, prin asta se alungă ghinionul anului care a trecut.

Spargere de farfurii – Danemarca

Locuitorii țării scandinave adună pe tot parcursul anului farfuriile ciobite sau devenite redundante, pentru ca de revelion să meargă cu ele la ușa membrilor de familie, vecinilor sau prietenilor și să le spargă. Cu cât mai mare este grămada, cu atât mai mult noroc va avea persoana respectivă în noul an. Un alt obicei danez este... săritura literalmente în noul an – de pe un scaun.

AMI MÉG ÉRDEKELHET