În aceste țări este cel mai ieftin transport public

Cinci țări în care poți călători foarte ieftin cu autobuzul sau metroul.

Foto: Shutterstock

Un transport public de calitate, accesibil pentru locuitori, este unul dintre elementele de bază ale unei metropole care funcționează bine. Dar în Europa, costul biletelor și abonamentelor este relativ scump - mai ales în comparație cu țările mai ieftine din Asia și Africa. Bineînțeles, trebuie să plătiți pentru calitate și confort.

Prețurile biletelor și abonamentelor în fiecare țară au fost comparate de experții în asigurări de călătorie Compare the Market. Informațiile arată unde este cel mai ieftin să folosești transportul public.

Sri Lanka

Foto: Shutterstock

  • Prețul mediu al unui bilet pe călătorie: 0,16 EUR
  • Prețul mediu lunar al unui abonament: 5,43 EUR

În această țară insulară din Oceanul Indian, transportul public se realizează aproape exclusiv cu autobuzul, principalul nod fiind cel din districtul Pettah, din capitala Colombo. Ca răspuns la nivelul traficului din Asia, în viitorul apropiat sunt planificate benzi exclusive pentru autobuze, care să ofere prioritate în intersecții și să eficientizeze transportul public. Serviciile pe distanțe lungi între orașe sunt operate de o companie de stat, Sri Lanka Transport Board.

Uzbekistan

Fotó: Unsplash

  • Prețul mediu al unui bilet pe călătorie: 0,12 euro
  • Prețul mediu lunar al unui abonament: 9,39 EUR

Prima rețea de metrou din republicile din Asia Centrală din fosta Uniune Sovietică a fost construită în capitala Uzbekistanului, Tașkent, în 1977, liniile fiind în perfectă stare de funcționare. Totul este în contrast puternic cu autobuzele, ale căror orare nu sunt indicate corespunzător și nu sunt punctuale, deși rețeaua are o bună acoperire teritorială.

Algeria

Foto: Getty Images

  • Prețul mediu al biletului pe călătorie: 0,17 EUR
  • Prețul mediu lunar al unui abonament: 8,64 EUR

Transportul public din Algeria a suferit schimbări spectaculoase în anii 2000. Capitala sa, Alger, are o rețea de metrou cu 19 stații, prima din nord-vestul continentului african, finalizată în 2011, și care a avut de atunci 40 de milioane de pasageri. Pe lângă Alger, tramvaie circulă în alte șase orașe (Constantine, Mostaganem, Oran, Ouargla, Setif și Sidi Bel Abbes).

Nepal

Foto: Unsplash

  • Prețul mediu al unui bilet pe călătorie: 0,18 EUR
  • Prețul mediu lunar al unui abonament: 7,10 EUR

Circulația auto în această țară din Himalaya este precară, ploile din timpul musonului făcând multe drumuri impracticabile. Sistemul de transport public din Nepal este puternic centrat pe capitală, Ratna Park din Kathmandu fiind un hub central pentru autobuze și microbuze. Ca alternativă, pot fi utilizate ricșele cu motor (cunoscute la nivel local sub numele de tuk-tuk), în timp ce în Valea Kathmandu se poate ajunge cu autobuzele pe distanțe lungi.

Pakistan

Foto: Unsplash

  • Prețul mediu al unui bilet pe călătorie: 0,17 EUR
  • Prețul mediu lunar al unui abonament: 6,58 EUR

Guvernul pakistanez pregătește o reformă majoră a transportului public, nu numai pentru a îmbunătăți infrastructura din orașele sale, ci și pentru a proteja mediul înconjurător. Pentru a înlocui microbuzele private ineficiente, este deja în curs de desfășurare achiziționarea unei flote de peste 8.000 de autobuze moderne. Pe lângă capitala Islamabad, acestea vor fi instalate în Karachi și Lahore, ambele cu o populație de peste 10 milioane de locuitori. Scopul este de a face transportul public nu doar mai ieftin, ci și mult mai sustenabil.

AMI MÉG ÉRDEKELHET