Zakatoljunk át Mandzsúrián – vonatos kalandozások Kínában

A 2795 km hosszú Transzmandzsúriai vasútvonal mentén és végállomásánál megannyi látnivaló vár minket.

Fotó: Shutterstock

A Transzmongol vasút után bemutatjuk a Transzmandzsúriai vonalat– amelyen az oroszországi Csitából indulva egészen Pekingig is eljuthatunk.

Az 1897 és 1903 között Oroszország által megépített Transzmandzsúriai vasút története nem szűkölködik meglepő fordulatokban. Kína és Oroszország között több konfliktus is volt a vasút miatt, ám ennek ellenére hosszú ideig orosz (illetve szovjet) tulajdonban maradt, a második világháborút követően pedig a vasút szovjet-kínai közös tulajdonba került. A Szovjetunió 1952-ben lemondott a maga részéről – azóta Harbin vasútvonal a hivatalos neve, szerte a világban azonban változatlanul Transzmandzsúriai vasútként emlegetik.

Csita

Fotó: Shutterstock

A Moszkvától 4740 km-re, az Ingoda és a Csita folyók találkozásánál fekvő város után válik ki a Transzszibériai vasútvonalból a Transzmandzsúriai vasútvonal. Csitát a 17. század közepén kozák szabadcsapatok alapították – ma a Bajkálontúli Terület ipari és kulturális központja, ahol 350 ezer ember lakik.

Zabajkalszk

Zabajkalszk a Transzmandzsúriai vasút oroszországi szakaszának végállomása, ahol az utasoknak legalább két, de néha akár hat órát is várniuk kell, amíg a vonat kerekeit kínai nyomtávú kerekekre cserélik. Várakozás közben tehetünk egy sétát a hangulatos kisvárosban. Zabajkalszk vasútállomáson ugyan lehet fényképezni, de a határőrök vagy hadászati eszközök fényképezése tilos.

Manzhouli

Fotó: Shutterstock

A vasút kínai szakaszán az első megálló Manzhouli város a kínai, az orosz és a mongol kultúra találkozási pontja. Az utcákat orosz stílusú épületek szegélyezik, mindenhol orosz feliratok láthatók – mintha nem is Kínában, hanem Oroszországban lennénk. A Matrjoska téren több mint 200 túlméretezett, színesre pingált matrjoskababa látható. A leghatalmasabb körülbelül 30 méter magas – ez a világ legnagyobb matrjoskája, és egyben Guinness-rekorder is.

Harbin

Fotó: Shutterstock

A fenséges Songhua folyó partján fekszik Északkelet-Kína egyik legfontosabb városa. Számos látnivalóval büszkélkedhet, a helyi kultúra pedig a han, a mandzsu és az orosz hatások lenyűgöző keveréke. Harbint gyakran hasonlítják Szentpétervárhoz, és nem is alaptalanul, mivel a Transzmandzsúriai vasút építésekor a városban sok orosz építész élt, akik számos gyönyörű épületet terveztek itt.

Shenyang

Fotó: Shutterstock

Liaoning tartomány fővárosa, valamint Kína északkeleti részének gazdasági, kulturális és üzleti központja. A város híres az UNESCO világörökség részét képező császársírokról és a Mukden-palotáról, amely a Csing-dinasztiából származó császárok egykori rezidenciája.

Peking

Fotó: Shutterstock

A Transzmandzsúriai vasút végállomásán, az ősi Pekingben leszállva kalandozásunk véget ér – vagy éppen most kezdődik el igazán! Kína fővárosa évezredes kulturális és történelmi látnivalókat kínál – ha csak néhány napot töltünk Pekingben, ne hagyjuk ki a Tienanmen teret, a Tiltott Várost, az Ég templomát és persze város közelében húzódó Kínai Nagy Falat sem.

AMI MÉG ÉRDEKELHET