Travellina:„Ha nagyon érdekel egy hely, akkor indulok mihamarabb”

Interjú Kisgyörgy Évával, a Travellina blog szerzőjével a járványhelyzet alatti és utáni utazásokról.

travellina

Fotó: Facebook

Éva nem az a nő, akit meg lehet állítani, főleg, ha utazásról van szó. Travellina nevű blogjában rendszerint beszámol utazásairól – eddig 140 országban járt. Nem véletlenül követik kalandjait lassan 34 ezren a Facebookon. Az utazó bloggerrel beszélgettünk oltásról, állatvédelemről, egzotikus helyekről, kastélyokról, tervekről.

Milyen plusz szervezést igényel mostanában az utazás?

Az utazásszervezés legnehezebb lépése most a gyakran változó szabályok nyomon követése. Nem elég csak az utazás előtt feltérképezni a helyzetet, de még az indulásig folyamatosan figyelni kell, nincs-e változás, sőt, a kintlét alatt is, hiszen a hazaúttal kapcsolatosan is akadhatnak még bonyodalmak. No de egy rutinos utazó megszokta már, hogy ez egy ilyen műfaj, folyamatos újratervezésből áll – most kicsit több vele a dolog, de megoldható!

Májusban a Seychelle-szigeteken jártál.

A Seychelle-szigetek eltérnek más trópusi nyaralóhelyektől abban a tekintetben, hogy itt nem jellemző az, hogy valaki letelepszik egy szállodában és egy hétig ott nyaral. Nagyon sok strand van minden szigeten, és mivel a távolságok kicsik, a turisták jellemzően állandóan úton vannak, hogy újabb és újabb partszakaszokat fedezzenek fel. Főleg, hogy folyamatosan változik, mely strandok hínárosak, zavarosak, úgyhogy érdemes mindig körülnézni.

Fotó: Instagram

Éva, az idei első nagy utazásán, a Seychelle-szigeteken

Sokáig nem utazhattál. Az „utazásmegvonás" esetleg elindított benned valami változást, új látásmódot?

Eddig se nagyon halogattam semmit az életben, de most végképp nem fogok, hiszen soha nem tudhatjuk, mikor áll be egy olyan helyzet, hogy már nem tudjuk megvalósítani a terveket. Az egyik tanulság ez volt, hogy ha kész egy útiterv, indulás azonnal, mert ki tudja, mi jön közbe.

Mondjuk te Magyarországon is folyamatos mozgásban voltál…

Igen, nekem azért nem voltak elvonási tüneteim, mert azonnal váltottam. Külföldi utak helyett elkezdtem járni az országot – először csak a közvetlen környezetemben, aztán egyre távolabb, úgyhogy én az elmúlt bő egy évben is sokat voltam úton. Szerintem az utazás nem csak a távoli, egzotikus helyek felfedezését jelenti, inkább egy képességet arra, hogy megtaláljuk bárhol a kalandot, az izgalmasat. Rengeteg jó élmény ért itthon is!

Van olyan hely a világon, ami nagyon érdekel, mégis halogatod az odautazást?

Nálam inkább az a jellemző, hogy ha nagyon érdekel egy hely, akkor indulok mihamarabb. Csak olyan helyekkel nem működik ez, ahova most nem nagyon lehet utazni. Ilyen például Jemen, ami régóta érdekel, de most túl veszélyes, nem is adnak ki turistavízumot.

Volt olyan desztináció, ahol többször is voltál, és más-más más arcát mutatta a hely?

Igen, New Yorkba már vagy három évtizede visszajárok. Már nem olyan nyers és durva, mint ahogy megismertem, kevesebb a graffiti, nyugisabb az éjszakai élet, sokat finomodott a város. Rengeget változott a 9/11 tragédia során is, az emberek jobban figyelnek egymásra, nincs az az elidegenedett légkör, mint azelőtt volt. Már nagyon hiányzik a város, úgyhogy amint lehet menni, oda ismét útra kelek!

Fotó: Instagram

Éva a Zempléni kalandpark drótpályáján

Amikor Magyarországra érkező turisták kérnek tőled tanácsot, mit szoktál ajánlani? Mi a Top 3 hely, ami nem elcsépelt, nincs tömeg, de biztosan tetszeni fog egy külföldinek?

A turisták jellemzően csak pár napra jönnek és nincs igazán idejük vidéki portyázásokra. De ha úgy adódna, hogy bármit javasolhatnék nekik, a top 3 hely a következő lenne: Szatmár festett mennyezetű templomai, a Balaton-felvidék romtemplomai és néhány különleges túra, pl. Kazár riolittufás vidékére.

A bejegyzéseidből jól látszik, hogy különösen vonzódsz a kastélyokhoz is. Van esetleg kedvenced?

Igen, nagyon szeretem őket, már 8 éve folyamatosan járom az országot, hogy lehetőleg mindet végiglátogassam. Sok kedvencem van. Nagyon szeretem például a péceli Ráday-kastély hangulatát, hatalmas élmény volt eltölteni egy hétvégét a parádsasvári Sasvár Resort romantikus épületében, de furcsa mód vonzódom a kicsit romos, málló épületekhez is, ilyen például Velence Geschwind-kastélya.

Biztosan igen lesz a válasz, de azért megkérdezem: Megvan már a 2021-es terv?

Nyáron máskor is jellemzően Európában maradok, hiszen most itt tombol a nyár, ez idén is így lesz. A környező országokat tervezem, Horvátországot és Szlovéniát, valamint egy hosszabb lengyel autós körúton is gondolkodom. Ősszel talán bepótolnám a tavaly elmaradt két utat, Albániát és Ciprust. Hosszabb út most még nincs megtervezve, meglátjuk, hogy alakulnak a szabályok és a repülőjáratok.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET