Cea mai izolată gară din Marea Britanie este încă în funcțiune

Chiar dacă are doar foarte puțini pasageri pe an, o dispută legală veche o ține deschisă.

Foto: Instagram


În apropiere de coasta de est a Angliei, Berney Arms este cea mai singuratică gară de pe insulă. O unică linie o traversează, iar peronul este atât de îngust încât nici măcar două trenuri nu pot încăpea acolo.

În zona rurală a râului Yare, la est de Norwich, gara puțin vizitată, dar perfect funcțională, este ascunsă aproape pe plajă, fiind accesibilă doar pe jos, cu trenul sau cu barca. Cea mai apropiată șosea se află la mai mult de trei kilometri de gară.

Foto: Shutterstock

Prima companie feroviară care a funcționat în comitatul Norfolk, Yarmouth & Norwich Railway, a pus bazele rețelei sale între 1842 și 1844. La acea vreme, o parte din terenul pe care urma să fie construit traseul era deținut de un proprietar local, Thomas Trench Berney, care le-a vândut terenul mlăștinos cu singura condiție de a construi pe el gara Berney Arms. Câțiva ani mai târziu, compania a eliminat gara de pe hartă pe motiv că oprirea efectivă a trenurilor în acest loc nu mai era inclusă în contract, dar Berney a dat-o în judecată.

După o luptă juridică îndelungată, s-a convenit în cele din urmă ca micuța stație să fie operată de companie în permanență.

Foto: Instagram

De atunci, linia de cale ferată până la gară a fost preluată de o altă companie, iar în 1865 a fost construită lângă ea o moară de vânt de 21 de metri înălțime, care acum face parte din organizația English Heritage, responsabilă pentru peste 400 de clădiri istorice. Potrivit Biroului feroviar ORR, Berney Arms a fost cea mai puțin vizitată gară din Marea Britanie în 2019, cu doar 42 de pasageri. Potrivit declarației din 2022, cu un trafic care se apropie acum de 1.000 pasageri, rămâne în continuare una dintre cele mai izolate stații din țară.

AMI MÉG ÉRDEKELHET