Un nou trend cucerește lumea – turismul pentru somn!

Potrivit TripAdvisor, marea tendință de călătorie din 2023 va fi turismul în care somnul este foarte important, ceea ce înseamnă că majoritatea călătorilor își aleg destinația și cazarea pentru a se odihni bine în timpul vacanței.

Foto: Shutterstock

După ce am depășit diferența de fus orar, în primele zile de călătorie încercăm doar să dormim bine după multele experiențe noi. Apelăm la dopuri de urechi, măști pentru ochi, ceai de plante liniștitoare, tablete de melatonină și aplicații care redau zgomot alb, în speranța că vom obține o calitate și o cantitate adecvată de somn în timpul călătoriei. Înainte, un somn bun era un efect secundar pozitiv al călătoriilor, dar acum se află în centrul călătoriilor.

Potrivit statisticilor platformei TripAdvisor, în această primăvară mai mult de jumătate (51%) dintre turiști au ca obiectiv principal odihna, iar hotelurile și agențiile de turism sunt pregătite să satisfacă la maxim această nevoie. Astfel, în multe locuri putem alege acum servicii precum meniul de perne, din care putem alege tipul de pernă cel mai confortabil pentru noi.

Sau, dacă dorim, un expert în somn ne va studia obiceiurile și ne va învăța trucuri pentru un somn mai bun.

Foto: Shutterstock

Accentul se pune pe faptul ca la întoarcerea acasă din vacanța de două săptămâni să ne simțim odihniți, și nu pe a vedea cât mai multe atracții posibil și a ne sufoca vacanța cu multe programe opționale.

În timpul pandemiei, foarte mulți oameni s-au luptat cu un somn prost sau au suferit de insomnie.

Fondul problemelor fiind izolarea, exercițiile fizice reduse și anxietatea, iar pentru mulți oameni nici de atunci nu a revenit ritmul normal de somn. Studiul realizat în august 2020 de către Universitatea din Southampton a arătat că până atunci una din șase persoane se lupta cu insomnia, acest număr crescând în timpul epidemiei, iar acum fiecare a patra persoană suferă de insomnie. Situația nu s-a îmbunătățit de atunci, conform unui sondaj BBC de anul trecut (în care au fost chestionați 207 mii de persoane), aproape jumătate dintre ele (44%) au avut probleme în a adormi, a re-adormi, nu s-au simțit odihnite, iar calitatea slabă a somnului le-a afectat și ziua.

Foto: Shutterstock

Nu este surprinzător faptul că industria turismului a observat nevoia unui somn bun, oferind tot mai multe programe sau pachete cunoscute colectiv sub denumirea de turism pentru somn. Să vedem cu ce este îmbogățită experiența de vacanță:

  • Sunt evapoarate mirosuri calmante de aromaterapie în cameră.
  • Putem alege lenjeria de pat, perna si duritatea saltelei, astfel încât totul să fie despre un somn bun.
  • Programele includ acum nu doar lecții de dans și oferte de petreceri de seară, ci și exerciții de meditație cu un antrenor sau un expert în somn.
  • Putem dormi într-o cameră de hotel unde jaluzelele se deschid automat dimineața și ne putem trezi auzind zgomot alb, ciripitul păsărilor sau sunetul ploii.
AMI MÉG ÉRDEKELHET