Teljes egészében tükrökből készült egy új múzeum Hollandiában! Ó, és erdő van a tetején!

Újabb ok, hogy Rotterdamot felvegyük a bakancslistánkra.

Fotó: MVRDV

A Depot Boijmans Van Beuningen az első művészeti raktár a világon, amelyik a nagyközönség számára is hozzáférhető. A rotterdami Museumparkban található épület lenyűgöző látvány nyújt – kívülről és belülről egyaránt.

Fotó: Depot Boijmans Van Beuningen

Egy múzeum legnagyobb kincse természetesen a gyűjteménye, ám annak általában csupán töredékét láthatjuk a kiállítóterekben. A Louvre például mintegy 550 ezer műalkotás birtokosa, de csak 35 ezret állít ki közülük. Ám hol van akkor a többi műalkotás? Ezeket raktárakban őrzik a múzeumok, a hozzáférés pedig csak a szakértőkre és személyzetre korlátozódik. Ez azonban most megváltozhat: a rotterdami Museumparkban található Depot Boijmans Van Beuningen az első művészeti raktár a világon, amelyik a nagyközönség számára is hozzáférhető.

Fotó: Depot Boijmans Van Beuningen

Ráadásul építészetileg is egyedül álló: a tál alakú épületet teljes egészében, összesen 1664 tükörpanel borítja, amelyek visszatükrözik a környezetet. Az MVRDV stúdió által tervezet, 161 459 négyzetméteres építmény tetején pedig egy nyírfákkal, fenyőkkel és a látogatók fölé emelkedő, magas fűvel benőtt erdő vár minket.

Fotó: Depot Boijmans Van Beuningen

Az épület belső tereiben tárolják a Boijmans Van Beuningen Múzeum birtokában levő mind a 151 ezer műtárgyat. A látogatók pedig korábban soha nem tapasztalat módon, bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögé, és megfigyelhetik a mindennapos művészeti restaurálási és állagmegóvási munkákat is. Éppen emiatt ne is számítsunk arra, hogy tipikus múzeumi kiállítóterek várnak ránk odabenn. A műalkotásokat a „klimatikus követelmények” és nem a hozzájuk tartozó művészi irányzat szerint csomagolják és helyezik polcokra vagy szekrényekbe, a film- és videógyűjtemények pedig külön vetítőtermekben tekinthetők meg. Egyes tárgyakat légkondicionált helyiségekben tárolnak, amelyek idegenvezető kíséretében látogathatók is. A lépcsők az egész teret átszelik, összekötve a kiállítótereket és a kurátorok műtermeit a tetőn lévő erdővel és étteremmel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET