Vigyázat, turbulencia – rangsorolták a legrázósabb légi utazásokat!

A Kína és Japán feletti repülések során a legvalószínűbb a repülőgép rázkódása.

Fotó: Shutterstock


A legtöbb utazó számára a turbulencia számít a repülések legfélelmetesebb és legkellemetlenebb velejárójának. A rázkódást előidéző jelenség nem szokatlan ugyan, ám érthető módon mégis ijesztő élmény. Lássuk, hol a legnagyobb az esélye annak, hogy belefussunk a turbulenciába.

Turbulencia leggyakrabban akkor keletkezik, amikor két különböző sebességű levegőtömeg érintkezik – ez még úgy is előfordulhat, hogy az égbolt látszólag tiszta. Valójában minden turbulencia, ami a légáramlatok sebesség- és irányváltozása miatt hevesen megmozgatja a repülőgépet. Enyhe turbulenciával a legtöbb utazó szinte biztosan találkozott már, az igazán (és szó szerint) rázós esetek valószínűsége azonban elég kicsi: becslések szerint 50 ezer az egyhez.

Fotó: Shutterstock

Ilyenkor fontos bekapcsolni a biztonsági övet, hogy elkerüljük a rázkódások okozta esetleges sérüléseket. Az Independent tanácsa szerint egyébként azzal tudjuk a legjobban elkerülni a turbulencia érzékelését, hogy a repülő szárnyához és egyben súlypontjához közeli üléseket választjuk, ugyanis ott a legkisebb a rázkódás esélye. Ugyanúgy, az orrhoz közeli ülések is jó választás, mivel a gépek eleje jóval kevésbé van kitéve a szélnek, mint a hátsó része.

​HOL A LEGGYAKORIBB A TURBULENCIA?

Fotó: Shutterstock

A turbulencia-előrejelezéssel foglalkozó Turbli honlap összesen mintegy 150 ezer járatot vizsgált meg, mielőtt összerakta a tavalyi év legturbulensebb útvonalainak rangsorát. Ez alapján a chilei főváros, Santiago és a bolíviai Viru Viru nemzetközi repülőtér közötti utazás a legrázósabb, míg a második helyet a kazah Almati és a kirgiz Biskek úti közötti útvonal érdemelte ki. A Top10-be hat Japánt és/vagy Kínát érintő útvonal került be, Európában pedig a Milánó és a svájci városok közötti repülések során a legnagyobb az esélye egy erős turbulenciának.

  1. Santiago, Chile (SCL) – Santa Cruz, Bolívia (VVI)
  2. Almati, Kazahsztán (ALA) – Biskek, Kirgizisztán (FRU)
  3. Lanzhou, Kína (LHW) – Csengtu, Kína (CTU)
  4. Csúbú Centrair Nagoja, Japán (NGO) – Szendai, Japán (SDJ)
  5. Milánó, Olaszország (MXP) – Genf, Svájc (GVA)
  6. Lanzhou, Kína (LHW) – Hszienjang, Kína (XIY)
  7. Oszaka, Japán (KIX) – Szendai, Japán (SDJ)
  8. Hszienjang, Kína (XIY) – Csengtu, Kína (CTU)
  9. Hszienjang, Kína (XIY) – Csungking, Kína (CKG)
  10. Milánó, Olaszország (MXP) – Zürich, Svájc (ZRH)
AMI MÉG ÉRDEKELHET