Unul dintre cele mai înfiorătoare orașe-fantomă din lume are sute de castele abandonate

Construcția a 732 de castele - acum goale - părea cândva un proiect impresionant.

Foto: Shutterstock


Un lucru este cert: când te gândești la Disneyland, aproape sigur nu îți vine în minte un parc de aventuri dezolant, aproape horror. Dar exact asta reprezintă Burj Al Babas din Turcia: un oraș fantomă mistic, care inițial trebuia să fie un proiect foarte interesant.

Situat în apropierea Mării Negre, Burj Al Babas a fost demarat în 2014 de către un dezvoltator de lux, care construise cu succes două hoteluri termale în aceeași regiune. Orașul a fost proiectat în primul rând pentru oaspeții arabi mai bogați, care doreau vederi panoramice ale Mării Negre – având la bază conace gotice de inspirație europeană. De fapt, Burj Al Babas a fost conceput ca un oraș luxos și impunător, oferind o aparență de regalitate celor dispuși să plătească între 350.000 și 450.000 de euro pentru un mic palat.

CITEȘTE ȘI ASTA! UNUL DINTRE CELE MAI DRAMATICE ORAȘE-FANTOMĂ DIN LUME

Foto: Shutterstock

De ce au fost întrerupte lucrările de construcții?

Înainte ca proiectul să fie finalizat, antreprenorul a declarat faliment. Situația nu a fost ajutată de faptul că locuitorii din apropiere au fost indignați atât de estetica construcțiilor, cât și de practicile de afaceri ale dezvoltatorilor... Mulți erau, se pare, frustrați de faptul că vilele nu semănau cu nimic din zonă - în special cu vilele istorice în stil otoman. Furia publicului larg a ajuns chiar până acolo, încât locuitorii din zonă au intentat un proces împotriva dezvoltatorilor, susținând că firma a tăiat copaci în mod ilegal, dăunând mediului înconjurător. Nici economia Turciei nu a fost cea mai stabilă, așa că, se poate spune că o combinație de decizii proaste și de un moment nepotrivit a dus la oprirea construcției.

În 2019, atât investitorii, cât și cumpărătorii și-au retras banii din proiectul de 200 de milioane de dolari, dar compania de construcții a susținut că întreaga situație a fost doar o piedică și că proiectul va fi finalizat. Desigur, pandemia de coronavirus a schimbat viețile tuturor, așa că nimic nu a mai avansat în ultima vreme. Potrivit presei locale, deși nu este imposibil ca lucrările să continue, pare foarte puțin probabil în acest moment.

Este adevărat, multe vile au fost începute, dar niciuna nu a fost finalizată în totalitate.

Ca urmare, misteriosul oraș rămâne nelocuibil. Cu toate acestea, turiștii aventuroși nu au fost împiedicați să exploreze zona printre turnurile pe jumătate terminate. Însă, materialele de construcție sunt peste tot și nu este o coincidență faptul că accesul publicului nu este permis. Dacă ajungi aici, ai grijă pe unde calci, deoarece este încă un șantier cu cabluri supraterane, așa că fii foarte atent.

AMI MÉG ÉRDEKELHET