Szelfizésért és törölközőért is járhat büntetés – egyre szigorúbb szabályokat kell betartaniuk az utazóknak

Európában egyre több helyen próbálják adminisztratív módszerekkel kiküszöbölni a tömegturizmus negatív hatásait. Íme, néhány egészen meglepő szabály.

Fotó: Shutterstock


​PORTOFINO: FIZETŐS AZ ÁLLDOGÁLÁS

A Ligur-tenger partján található olasz kikötőnek kevesebb mint 400 lakosa van, akiknek viszont nyaranta turisták ezreivel kell megküzdeniük. Leginkább a forgalmat akadályozó fényképezkedés, szelfizgetés akasztotta ki a helyieket, akiknek sikerült is elérniük, hogy a polgármester “várakozásmentes” zónákat jelöljön ki. Ezeken a helyeken 10.30 és 18 óra között nem szabad álldogálni, a szabályszegőket pedig 270 eurós pénzbüntetéssel sújtják.

Fotó: Shutterstock

​PORTUGÁLIA: HANGSZÓRÓK BETILTVA

A portugál tengerpartok lakóinál a hangosan zenét hallgató turisták verték ki a biztosítékot. Tiltakozásuk tavaly hozta meg az eredményt és a régóta várt csendet, a Nemzeti Tengerészeti Hatóság (AMN) ugyanis végre megtiltotta, hogy a turisták hangszórókból hallgassanak zenét a strandokon. A rendelet emellett a kijelölt területeken kívüli labdajátékokat, sátorverést és tűzgyújtást is betiltotta, és a szabályszegők csoportjára akár 36 ezer eurós büntetés is kiszabható.

Fotó: Unsplash

​SZARDÍNIA: NEm napozhatunk törölközőn!

A sziget csodálatos homokjának védelmére – a férőhelyek és az ott töltött idő korlátozása mellett – több csodálatos strandon is rendkívül szigorú szabályokat hoztak. A világhírű Spiaggia Rosa rózsaszínű homokjából például még egy fél maréknyit sem vihetünk el emlékbe, hacsak nem akarunk 3500 eurós bírságot fizetni. De a gyönyörű parton még a sétálgatás is be van tiltva, igaz, ebben az esetben azért jóval kisebb (500 euró) a büntetés. Szintén a homok védelme érdekében a La Pelosa strandon betiltották, hogy a nyaralók törölközőkön napozzanak. Ezekhez ugyanis, főleg ha vizesek, túl sok homok tapad, ami hosszú távon árt a tengerpartnak. Ezért aztán a strandolóknak kötelező egy matracot tenniük a homok és a törölköző közé.

Fotó: Shutterstock

​SEVILLA és MÁLAGA: odafigyelnek az öltözködésre

Andalúzia központja az „obszcén magatartásokat” korlátozó előírásokat vezetett be októberben, miután a leány- és legénybúcsúk exhibicionizmusa rendszeresen túllépte a jóízlés határát. A rendelkezés értelmében Sevilla utcáin tilos fehérneműben mutatkozni és szexista üzeneteket megjeleníteni, büntetési tételeket azonban egyelőre tartalmaz. Összehasonlítási alap lehet viszont a közeli Málaga egy évvel korábban hozott hasonló szabályzata, amely 750 euróra bünteti azokat, akik fehérneműben vagy felfújható gumibabákat cipelve lépnek ki az utcára.

Fotó: Pixabay

​MALLORCA: HAMIS FELIRATOK

A Baleár-szigetek legnagyobbikának lakói nem törvénnyel, hanem furfanggal próbálják csökkenteni a turistaáradatot, hamis feliratokat helyezve ki a leglátogatottabb helyeken. Egyes partszakaszokon nem létező medúza- vagy sziklaomlás-veszélyre hívták fel a figyelmet, máshol viszont konkrét tiltásokat tettek ki az adott strand látogatására vagy a fürdésre vonatkozóan. A legötletesebb tábla pedig azt állítja, hogy „több órás gyaloglás” szükséges a valóságban alig 100 méterre fekvő tengerpartra.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET