Így alakul át drasztikusan a turizmus húsz éven belül – a klímakrízis nem a jövő, hanem a jelen!

Teljesen megváltozhatnak a jelenlegi utazási szokások, ha nem történik változás.

Fotó: Shutterstock

Az Intrepid Travel utazási cég és a The Future Laboratory kutatóközpont legújabb tanulmánya szerint, ha nem változnak a jelenlegi modern utazási szokások, akkor a ma ismert turizmus 2040-re teljesen eltűnhet – a negatív irányú fordulatok miatt ugyanis gyökerestül meg fog változni, hova látogatunk, és mikor.

Fotó: Shutterstock

Maldív-szigetek

„Jelenleg a turizmus egyik problémáját az jelenti, hogy egyáltalán nem regeneratív” – mondta az eredményeket bemutató Darrel Wade, az Intrepid Travel elnöke. A tanulmány szerint a klímakrízis miatt a jelenleg is meleg helyeken tovább növekszik majd a hőmérséklet, ami arra készteti a jövő utazóit, hogy hűvösebb klímájú desztinációkat látogassanak meg.

Belgium, Szlovénia és Lengyelország például átveszi majd Mallorca és Görögország „szerepét".

Utóbbiak a kutatás szerint túlságosan forróvá válnak majd ahhoz, hogy kedvelt úti célok legyenek. Ezen felül szó szerint búcsút inthetünk az olyan népszerű célpontoknak, mint a Maldív-szigetek, ugyanis a tengerszint emelkedése miatt ezek a helyszínek kevesebb mint húsz éven belül el fognak tűnni a Föld felszínéről. A folyamatosan emelkedő hőmérséklet miatt finnországi Lappföldhöz hasonló téli úti célok nehezen fogják tudni megtartani a havat, és a síszezon is sokkal rövidebb lehet.

Fotó: Shutterstock

A kutatás a lehetséges megoldásokat is listázta.
  • Ahelyett, hogy elsősorban egy adott desztinációkra, illetve bizonyos hotelekre fókuszálnának, a turistáknak „át kell helyezniük a hangsúlyt az élmény- és emberközpontú nyaralásokra". Ennek köszönhetően a központban az emberi kapcsolatok lehetnének, ami egy sokkal inkluzívabb és empatikusabb megközelítést eredményezne, mely végső soron egy széleskörű társadalmi változást idézhet elő.
  • A kormányoknak kötelességük lenne biztosítani, hogy a turisták által elköltött pénzek a helyi gazdaságokba forgassák vissza. Ezáltal „igazságosabb és fenntarthatóbb kapcsolat alakulhat ki a célállomások lakosai és a látogatók között".
  • A szállodaiparban is elengedhetetlen egy zöldítő változás, ezért a hagyományos szálláshelyeknek olyan megoldásokra kell törekedniük, melyek egyszerre összpontosítanak a fenntarthatóságra és a helyi közösségekre.
  • Nagy szükség van a tömegközlekedés szorgalmazására is. A nagysebességű vonatok például egyszerre számítanak rendkívül kényelmesnek és csökkentik a közlekedés okozta károsanyag-kibocsátást – melyért jelenleg legnagyobb arányban a repülőgépek felelősek.
AMI MÉG ÉRDEKELHET