Dinamikus dizájn, fejlett technológia, tisztán elektromos meghajtással is: itt az új BMW 5

Az új BMW 5-ös limuzin piaci bevezetése 2023 októberében kezdődik.

Fotó: BMW

Az új modellgeneráció világszerte elérhető lesz tisztán elektromos meghajtással, régióktól függően plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával, valamint mild-hibrid technológiával kiegészített benzin-, illetve dízelmotorokkal is. Ahogy az összes korábbi generációt, úgy az új BMW 5-ös limuzint is a BMW Group dingolfingi gyárában szerelik össze, ahol a BMW i5 elektromos motorjai és nagyfeszültségű akkumulátorai is készülnek.

Fotó: BMW

Az új BMW 5-ös limuzin sportos eleganciáját minimalista, letisztult formanyelv nyomatékosítja.

Közvetlen elődjéhez képest az új kiadás 97 milliméterrel hosszabb (5060 milliméter), 32 milliméterrel szélesebb (1900 milliméter) és 36 milliméterrel magasabb (1515 milliméter), amelyhez 20 milliméterrel megnövelt, 2995 milliméter hosszú tengelytávolság társul.

Az új BMW 5-ös limuzin frontrészét a dupla ikergyűrű-motívummal dolgozó első fényszórók és a BMW hűtőrács modern újraértelmezése uralja. Az irányjelzők és a nappali menetfények funkcióját a szinte függőlegesen elrendezett LED-technológiás fényforrások töltik be. A modell atletikus kiállását oldalnézetből a magasan húzott övvonal és a két dinamikus karaktervonal határozza meg. Az új BMW 5-ös limuzin sportos tulajdonságai az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető M Sport csomaggal és M Sport Pro csomaggal fokozhatók tovább.

Fotó: BMW

Az új BMW 5-ös sorozat műszerfala még a közvetlen elődmodellhez képest is jelentősen kevesebb gombbal és kapcsolóval dolgozik. A vezető felé forduló műszerfalat a BMW Ívelt Kijelző értelmezi újra, egy 12,3” képernyő-átmérőjű műszeregység és egy 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelző teljes egészében digitális párosával. A műszerfal az opcionális extrafelszereltség részeként BMW Interaction Bar funkcióegységgel is felszerelhető: a kristályos felület-kialakítású, látványos háttérvilágítással dolgozó innováció a műszerfal teljes szélességében elnyúlik és az ajtókárpitokra is kiterjed, érintés-érzékeny vezérlőpaneleket kínálva. Ez lesz a BMW történetének első olyan modellje, amely már alapfelszereltségként teljes egészében vegán utastérrel gurul le a gyártósorról.

Fotó: BMW

A tisztán elektromos meghajtású BMW i5 lemezei alatt a BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációja dolgozik, kétféle teljesítményszinttel. A 601 LE maximális teljesítményre képes BMW i5 M60 xDrive első és a hátsó tengelyen dolgozó egy-egy elektromos motorja elektromos összkerékhajtást hoz létre. Az M Launch Control rajtprogram és az M Sport Boost üzemmód aktiválásával a rendszer csúcs forgatónyomatéka 820 Nm, amely 3,8 másodperces gyorsulást tesz lehetővé 100 km/h sebességre. A BMW i5 eDrive40 340 LE maximális teljesítményre és 430 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes elektromos motorja a hátsó kerekeket hajtja.

Fotó: BMW

A 81,2 kWh kapacitású nagyfeszültségű akkumulátort a mérnökök helytakarékosan, a modell padlólemezébe építették be. A WLTP-ciklus alapján a BMW i5 M60 xDrive egyetlen feltöltéssel 455- 516 km, a BMW i5 eDrive40 pedig 477-582 km megtételére képes. Az új MAX RANGE funkció alkalmazásával ráadásul mindez akár további 25 százalékkal is megnövelhető: a funkció külön-külön szabályozza a maximális leadott teljesítményt és az elérhető végsebességet, miközben csökkenti a kényelmi funkciók használatát.

Európában az új BMW 5-ös limuzin piaci bevezetésekor a 208 LE maximális teljesítményre képes, négyhengeres BMW 520i, valamint a BMW 520d és 520d xDrive 197 lóerő teljesítményű párosa is elérhető lesz. 2024 tavaszán az új BMW 5-ös limuzin portfóliója a plug-in hibrid hajtáslánc-technológia két változatával bővül, 2024-ben egy új soros hathengeres dízelmotor is bemutatkozik a palettán, majd a jövő év folyamán a tisztán elektromos meghajtású BMW i5 újabb változata is világpremierjét ünnepli.

Fotó: BMW

Az új BMW 5-ös limuzin alapfelszereltségként kínált vagy opcionális extrafelszereltségként elérhető, automatizált járművezetést és parkolást támogató rendszereinek palettája jelentős mértékben bővült. A portfólió csúcsa a távolságtartó és Stop & Go funkcióval dolgozó kormányzó- és sávtartó asszisztenst (Steering and Lane Control Assistant) is magába foglaló Driving Assistant Professional csomag, amely az opcionális extrafelszereltség részeként rendelhető meg a modellhez. Ebben a modellben ünnepli világpremierjét a szemmozgással is aktiválható, aktív sávváltó asszisztens (Active Lane Change Assistant), amely az ember és autó közötti interakció új szintjét váltja valóra. Amint a vezető a külső visszapillantóba néz, a technológia automatikusan kezdeményezi az automatizált sávváltás folyamatát. Ha a vezető jóváhagyja és a forgalmi szituáció is lehetővé teszi, a technológia felveszi a szükséges sebességet és elvégzi a szükséges kormánymozdulatokat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET